Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Богдан Леськів: "Комунальний МРТ придбали не лише для пацієнтів обласної лікарні, а й для всіх жителів Житомирщини"

Богдан Леськів: "Комунальний МРТ придбали не лише для пацієнтів обласної лікарні, а й для всіх жителів Житомирщини"

Новини лікарні    23 Червень, 2016
Богдан Леськів: "Комунальний МРТ придбали не лише для пацієнтів обласної лікарні, а й для всіх жителів Житомирщини"
 

    В обласній лікарні 9 червня нарешті почав працювати кому­нальний магнітно-резонансний томограф. Непроста історія його придбання тягнеться ще з 2014 року. За цей час довелося подолати чимало труднощів і за­вдяки спільним зусиллям кері­вництва області та обласної клі­нічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського тепер обстеження на високоточному апараті можуть пройти всі жителі Житомирщи­ни.

    Свій внесок у цю непросту, але конче необхідну для людей справу, зробив і головний лі­кар обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Бог­дан Леськів. На цій посаді він перебуває з 19 березня 2015 року. Богдан Богданович прига­дує, що після голосування за його призначення головним лі­карем депутати обласної ради того ж дня підтримали виділен­ня коштів на придбання магніт­но-резонансного томографа (МРТ). Таким чином, визначили один із пріоритетних напрямків роботи для нового керівника. Вже зараз він може звітувати про його реалізацію,

    Про довгоочікуваний МРТ, підготовку до його встановлен­ня та роботу апарату Богдан Леськів розповідає в інтерв'ю чи­тачам газети "Субота".



   - Богдане Богдановичу, по­ясніть, будь ласка, чому так важливо, аби в обласній лікарні функціонував бюджет­ний МРТ?

    - Саме по собі таке дослідження є вершиною діагностики у всьому цивілізованому медичному світі. Дякуючи зусиллям обласної влади, такі дослідження те­пер доступні жителям Житомир­щини. У 2014 році було прийняте рішення про придбання апарату, але через різні обставини його купили в 2015 році. Для того, щоб його змонтувати, потрібне спеціальне приміщення, яке відповіда­тиме визначеним компанією постачальником технічним параме­трам. На той час такого примі­щення в обласній лікарні не було. Там, де раніше працював бюдже­тний томограф, послуги надава­ла приватна фірма, яка має дов­гостроковий договір оренди з агенцією з питань регіонального розвитку при обласній раді. У жовтні минулого року прийняли рішення про будівництво нового приміщення під МРТ. Були виді­лені кошти, розроблена проектно-кошторисна документація, яка пройшла всі експертизи, а також отримана декларація на початок будівельних робіт.

   - Оскільки МРТ встановле­ний на базі обласної лікарні, то ви, як головний лікар, теж приймали участь у цих проце­сах?

    - Це питання потрібно розділити на дві складові. Придбанням апарату займалася не обласна лікарня, а база спецмедпостачання. Перед нашим медичним за­кладом поставили завдання по­будувати приміщення. Це був непростий час, бо ми входили в зиму, а також наближалося закінчення фінансового року, а сам  процес будівництва був технологічно складним. Будівельні роботи вдалося завершити за 50 днів  - це найкоротший термін, за який  можна було виконати це завдання, не порушуючи будівельних норм і правил. У лютому апарат перевезли в обласну лікарню і змонтували його в побудованому приміщенні. 28 березня було зроблено перший технологічний знімок, аби перевірити, як пра­цює МРТ. Нам вдалося це все ре­алізувати завдяки спільним зусиллям керівництва і депутатського корпусу обласної ради як ниніш­нього,так і попереднього скликан­ня, а також підтримці обласної державної адміністрації.

   - Розкажіть, будь ласка,нашим читачам про правила проходження обстеження на  МРТ?

      - Таке обстеження проходять пацієнти за направленням ліку­ючого лікаря. Цей МРТ придбали не лише для пацієнтів облас­ної лікарні, а й для всіх жителів Житомирщини. Обласна клінічна лікарня - це не комерційна установа, ми не заробляємо грошей на наданні медичних послуг, у тому числі через дослідження на МРТ. Тому розмови про те, що лікарня отримуватиме прибутки від цього, не відповідає дійсності. Зараз всі пацієнти проходять дослідження без оплати його вартості. Це суттєво зменшує фінансові витрати на лікування, оскільки таке обстеження дороговартісне. Що стосуєть­ся пільгових категорій, то обла­сна рада й обласна адміністра­ція визначить, які категорії можуть отримати відшкодування матеріальних витрат. Зараз заключення ми видаємо безкоштовно. Плівку до апарату ще не закупили, а тому результати досліджень записуємо на диск або плівку, яку пацієнти купують за власні кошти.

   - Скільки фахівців зараз працюють над обслуговуванням магнітно-резонансного томографа?

    - Штат цього кабінету немалий, а саме 12 фахівців. Передбачена трирівнева програма підготовки спеціалістів для роботи на такому апараті. Перші два етапи вони вже пройшли, а третій буде після того, як придбають інжектор, або шприц-насос. Це пристрій, який забезпечує введення контрастної речовини в організм пацієнта, аби виконати дослідження магнітно-резонансної терапії там, де це показано. Через 2-3 місяці ми плануємо працювати цілодобово протягом 7 днів на тиждень. Зараз апарат приймає пацієнтів у дві зміни з 8.00 до 20.00. Ми проводимо всі дослідження, які не потребують введення контрастної речовини.

Розмову вела Ірина Чириця