Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Конференція по хворобі Лайма

Конференція по хворобі Лайма

Новини лікарні    28 Лютий, 2019
Конференція по хворобі Лайма
 

28 лютого на базі обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського відбулася науково-практична конференція «Діагностика, лікування та профілактики хвороби Лайма та інших трансмісивних інфекцій» щодо профілактики хвороби Лайма на Житомирщині. У рамках співпраці  управління охорони здоров’я облдержадміністрації з Тернопільським державним університетом ім. І.Я.Горбачевського до Житомира прибули науковці з ТДМУ, які ознайомили лікарів-дерматологів, невропатологів, інфекціоністів, ревматологів, травматологів та сімейних лікарів області з досягненнями у діагностиці та лікуванні цього захворювання.



Делегацію очолив проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, к.мед.н., професорСтепан Йосипович Запорожан. До складу делегації увійшли доцент Свистун Р.В. – директор навчально-наукового інституту післядипломної освіти, доцент кафедри хірургії ННІ ПО, д. мед. н. Бенедикт В.В. – доцент кафедри хірургії ННІ ПО, професор Бойчук А.В. – завідувач кафедри акушерства та гінекології ННІ ПО, доцент Лазарчук Т.Б. – кафедра терапії та сімейної медицини  ННІ ПО, доцент Шкільна М.І. – кафедра інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами, професор Сміян С.І. – завідувач кафедри внутрішньої медицини №2, доцент Рогальський І.О. – кафедра педіатрії навчально-наукового інституту післядипломної освіти, доцент  Бударна О.Ю. – кафедри неврології, старший лаборант Павлюк-Гук М.Т. – кафедра інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами.

Професор Степан Запорожан, акцентував увагу на тому, щоза останні двадцять років у світі та Україні чітко визначилася  проблема Лайм-бореліозу, важливість якої дедалі зростає. Зокрема, ця інфекційна хвороба, що передається кліщами, все більше турбує всі країни Євросоюзу. Захворюваність на Лайм-бореліоз становить у різних країнах від 10 до 50 випадків і більше на 100 тис. населення щорічно.

Реєстрація Лайм-бореліозу в Україні почалася лише з 2000-го року. Лайм-бореліоз офіційно віднесений до групи особливо-небезпечних інфекційних хвороб. Захворюваність на цю хворобу в країні з кожним роком зростає: з 58 випадків, зареєстрованих у 2000 році, до 1932 – у 2013р. Минулого року в Україні на лайм-бореліоз захворіли 3413 осіб, та 3 людини на вірусний кліщовий енцефаліт. За чотири місяці нинішнього року вже зареєстровано 140 випадків Лайм-бореліозу. Ці показники перевищують минулорічний майже на 24%. Сьогодні  Лайм-бореліоз реєструється практично в усіх регіонах України. Швидке зростання захворюваності людей на хворобу можна пояснити  формуванням природних осередків цієї інфекції. За останні десятиліття природні осередки хвороби Лайма сформувалися в багатьох регіонах України, зокрема і на Тернопільщині.

 

Однак діагностика Лайм-бореліозу вкрай недостатня. Тому справжній рівень захворюваності, як показують поглиблені дослідження, в декілька разів більші за офіційні дані.

 Лайм-бореліоз у нелікованих хворих переходить у хронічну форму з тяжкими ураженнями опорно-рухової, серцево-судинної та нервової систем, що призводить до інвалідності й скорочення тривалості життя. Разом з тим, належна діагностика хронічного Лайм-бореліозу в Україні не налагоджена.

 

 

За словами к.мед.н., доцента кафедри інфекційних хвороб ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського»  МОЗ України  Марії Іванівни Шкільної, тернопільські науковці плідно співпрацюють з регіонами України та міжнародними партнерами мають певні напрацювання з даної тематики.

«Ми з 2015 року працюємо над проблемою тільки Лайма-бореліозу, але й іншими трансмісивними інфекціями. Нами започатковано співпрацю з двома медичними закладами Польщі: Вищою школою імені Івана Павла ІІ в м. Біла Підляска та Інститутом медицини села  м. Любліна, у рамках цієї співпраці ми одразу почали проводити дослідження інфікованості працівників лісових господарств Тернопільщини у порівнянні з лісниками та мисливцями Люблинського воєводства. Результати дослідження виявили, що серед наших земляків  інфікованими є 43 % обстежених осіб. Тоді ми почали робити відповідні дообстеження  та ініціювали проведення  аналогічних досліджень у інших регіонах. Задля цього керівництво ТДМУ вели перемовини з МОЗ України та Міністерством лісового господарства та отримали від них дозвіл на проведення  аналогічної роботи  по всіх регіонах України. На сьогодні обстежено 1070 працівників лісових господарств  Закарпатської, Рівненської, Волинської, Житомирської, Хмельницької, та Чернівецької областей. Під час досліджень ми виявили, що відсоток інфікованості  у регіонах різний, втім  показник інфікування скрізь перевищує 40%», - зазначила Марія Шкільна.

 

 

У межах фінансування програми досліджень науковці мали можливість обстежити у регіонах по 100-150 осіб.  Зокрема, на Житомирщині було обстежено 150 осіб. Та, на жаль, за результатами першого етапу діагностики саме  у нашій області  виявлено найвищий відсоток інфікування  Лайм-бореліозом серед працівників лісових господарств – 58%. Саме це й обумовило проведення даної конференції у Житомирській області.

«Такі дослідження проводяться у два етапи. Тобто ці антитіла сумарні, які за першим етапом є позитивні або проміжні, ми кваліфікуємо імуноблотом. Якщо за результатами досліджень у Тернопільській області цей показник із  43 зменшився до 36%, то на Житомирщині із 58 до 51%. Я зустрілася з вашим обласним інфекціоністом Ольгою Павлівною Сахневич, яка зазначила, що до обласного управління лісового господарства був доведений увесь список інфікованих осіб, які повинні бути обстежені клінічно і їм має бути призначено відповідне лікування. Тому ми  на конференції розповідаємо вашим лікарям про клініку інфекцій, які передаються через укуси кліщів. Ми не можемо ставити діагноз пацієнту, якщо ми не знаємо відсоток інфікованості кліщів збудниками тих чи інших трансмісивних інфекцій. Тож ми звертаємося з проханням до травматологів, аби лікарі присилали нам цих кліщів у Тернопіль. Кліщі можуть бути заморожені, оскільки ми використовуємо метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). І після того, як буде визначено та доведено факт інфікування кліщів на території Житомирщини, тоді й пацієнти будуть далі до обстежені на наявність збудників саме цих інфекційних хвороб. Нам приємно констатувати, що завдяки належному фінансуванню закладів охорони здоров’я Житомирщини, підтримці з боку обласних органів влади, ваші лікарні мають належну апаратуру  для діагностики та лікування. Відповідні  тест-системи  в Україні є і при бажанні їх теж можна придбати. А ми з свого боку завжди готові поділитися з житомирськими колегами знаннями й досвідом щодо діагностики, консультацій та вирішення подальшої тактики лікування», - запевнила М. Шкільна.

 

 

Окрім того,  науковці розповіли про  свою співпрацю з провідною лабораторією лабораторії «IGeneX Inc.» та «ID-FISH Technology» (Пало Альто, США).

Головний лікар обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів щиро подякував тернопільським колегам за активну та конструктивну співпрацю. Він також зазначив, що зустріч з представниками Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського є своєрідним підсумком тривалої роботи щодо відкриття філій кафедр на базі ОКЛ.

«Підготовча робота тривала півроку, наразі вже є відповідний наказ  ректора ТДМУ Михайла Михайловича Корди про відкриття кафедр хірургії ННІ ПО, акушерства та гінекології ННІ ПО терапії та сімейної медицини  ННІ ПО на базі нашого медичного закладу. Це дає нам можливість впроваджувати новітні технології, проводити післядипломне навчання лікарів області, а також можливість залучити лікарів області до науково-викладацької роботи», - зазначив Б. Леськів.