Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Продовжить життя пацієнтам: у Житомирі відкрили нове відділення для лікування захворювань серця

Продовжить життя пацієнтам: у Житомирі відкрили нове відділення для лікування захворювань серця

Новини лікарні    6 Жовтень, 2023
 

 

У Житомирській обласній клінічній лікарні імені О. Ф. Гербачевського відкрили електрофізіологічну лабораторію, де оперуватимуть пацієнтів із порушенням ритму роботи серця.



 

 

 

Про це Суспільному розповів генеральний директор обласної лікарні Богдан Леськів.

За його словами, всі операції, які виконуватимуть в електрофізіологічній лабораторії пацієнтам із порушеннями ритму серця, будуть безоплатними: лікарня має все для цього потрібне.

"Такі операції вважаються складними. Але у нас є все у повному обсязі для їх виконання. Лабораторія устаткована за гроші бюджету. Саме обладнання коштує 15 мільйонів гривень. Ми його закупили після того, як наші хірурги повністю освоїли спеціалізацію оперування на серці при порушеннях його ритму", — розповів Богдан Леськів.

Операції у новому відділенні виконуватимуть два хірурги лікарні. Вони майже три роки навчалися та практикували в Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова та інституті кардіології, клінічної та регенеративної медицини імені М. Д. Стражеска. Кардіологи отримали спеціалізацію з інвазивної електрофізіології.

Завідувач кардіологічного відділення обласної лікарні Микола Кушнір — один із хірургів обласної лікарні, який освоїв нову спеціалізацію і вже оперує пацієнтів із такими вадами серця. Лікар каже, що цей метод оперативного втручання у повному обсязі використовується у світі, адже є ефективним. Таке лікування подовжує життя пацієнту.

"Хірургічні методи лікування, а саме: видалення самого субстрату аритмії, може призвести до радикального виліковування пацієнта. В Україні є буквально 5-6 регіонів, де працюють такі самостійні електрофізіологічні лабораторії. Ми імплантуємо кардіостимулятори, кардіовертери-дефібрилятори. А зараз з’явилась можливість ще й робити операції на провідних шляхах серця. Нині у світі нічого нового, окрім таких операцій, у плані лікуванні аритмій просто немає", — говорить лікар-кардіолог Микола Кушнір.

Перші операції на серці з порушенням аритмії кардіологи обласної лікарні виконуватимуть спільно із завідувачем відділення лікування складних порушень ритму серця Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Миколи Амосова Валерієм Залевським.

За словами лікаря, із десяти пацієнтів, які звертаються до кардіолога, більше ніж половина мають порушення серцевого ритму. Деякі такі порушення не лікуються прийомом ліків чи препаратів — ефективною є тільки операційне втручання. І якщо не лікуватися, то ймовірна зупинка серця і відповідно смерть.

"Якщо при інфаркті міокарда, навіть якщо його взагалі не лікувати, у пацієнта ризик померти становить десь 25 відсотків, то після зупинки серця рік проживає лише половина цих людей. П’ять років взагалі ніхто не переживає. І це величезна проблема в нашій країні. Мабуть, ми у Європі перебуваємо на останньому місці за кількістю наданої такої допомоги. Але зараз різко змінилася ситуація на краще, як при інфарктах, так і в порушеннях ритму серця", — розповів Валерій Залевський.

Віталій Козирський, житель села Вишпіль Черняхівської громади, став першим пацієнтом, якому зробили операцію на серці у новому відділенні лікарні. За словами пацієнта, перші ознаки аритмії він відчув близько місяця тому. З кожним днем самопочуття погіршувалось. Операція тривала годину. Зараз у нього ритм серця відновився, і він почуває себе добре.