Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Ти як? Рекомендації щодо сну за несприятливих умов

Ти як? Рекомендації щодо сну за несприятливих умов

Новини лікарні    30 Червень, 2023
 

  



Ти як? Рекомендації щодо сну за несприятливих умов
У складні для психіки періоди сон переходить у так звану «стадію очікування» — ми наче спимо, але готові будь-якої миті бігти до укриття. Але сон — основа ментального здоров'я. Без нього нам ніяк, тож навіть зараз потрібно робити все можливе, щоб засинати раніше і спати потрібну кількість годин.

Що допоможе? Окрім наведених вправ, подбайте про:
- безпечне місце, навіть коли немає тривоги;
- тепло, адже холод провокує неспокій;
- звукову атмосферу: тиша, музика або звуки природи у навушниках.

Отже, якщо необхідно заснути у несприятливих умовах, важливо потурбуватися про таке:

Безпечне місце. Це коридор вашої квартири (правило двох стін), підвал, бомбосховище. Навіть коли немає тривоги, але вас переслідує страх, краще облаштувати місце для сну там, де ви почуваєтеся найбільш безпечно.

Тепло. Дуже важливо не замерзнути і не відчувати холодового (і додатково стресового) ознобу. Одягайтеся так, наче вам потрібно буде спати на вулиці. І краще обрати важку ковдру, ніж легку.

Звукова атмосфера. Тут допоможе ваш особистий смак чи звичка – або це буде заспокійливий для вас «шум» – тиха повільна музика, шум хвиль моря, вітру, дощу, пташиного співу тощо, або ж навпаки – беззвучність. В останньому випадку можна скористатися зручними навушниками (щоб вони не тиснули на вуха, не приносили жодного дискомфорту), берушами або ж зробленими власноруч вушними тампонами.

Якщо поради та ритуали не допомагають протягом тривалого часу — не зволікайте, звертайтеся по допомогу до спеціаліста.
Поради у дописі — від доктора медичних наук, професора Олега Чабана.

Поради підготовлено у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?»