Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → «Гірчить Чорнобиль крізь роки»

«Гірчить Чорнобиль крізь роки»

Новини лікарні    2 Травень, 2019
«Гірчить Чорнобиль крізь роки»
«Гірчить Чорнобиль крізь роки»
«Гірчить Чорнобиль крізь роки»
«Гірчить Чорнобиль крізь роки»
«Гірчить Чорнобиль крізь роки»
«Гірчить Чорнобиль крізь роки»
 

 

«Гірчить Чорнобиль крізь роки»

Сьогодні весь світ згадує найстрашнішу катастрофу ХХ століття – аварію на Чорнобильській АЕС. Трагедія, спричинена вибухом на четвертому енергоблоці, не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я людей, їхній побут і соціально-економічні умови життя.



 Житомирщина належить до регіонів, які найбільше постраждали від аварії на ЧАЕС. І хоча вже минуло 33 роки відтоді, як сталася ця аварія, проте коло пов’язаних з нею невідкладних проблем залишається і зараз надзвичайно широким. В області станом на 01.01.2019 року кількість постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС становила 283739 осіб, а це 23,0 % від всього населення Житомирщини.

На жаль, ті, хто пройшов випробування Чорнобилем, відчувають його негативний вплив і сьогодні. З грудня 2016 року до Дня вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС в обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського відкрито і на повну силу почало функціонувати сучасне терапевтичне відділення для стаціонарного лікування постраждалого населення області на 40 ліжок. Реконструкція даного відділення  проведена за кошти обласного бюджету при активній підтримці обласної ради, облдержадміністрації, громадських та благодійних організацій.

Відділення забезпечене необхідною апаратурою, у 2016-2017 роках на базі лікарні встановлено сучасне діагностичне обладнання, на якому безкоштовно обстежуються пільгові категорії населення. Фінансування стаціонарного лікування постраждалого населення здійснюється за бюджетною програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із використанням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Напередодні Міжнародного дня пам'яті про Чорнобильську катастрофу до терапевтичного відділення центру радіаційного захисту населення обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського завітали голова Житомирського обласного фонду «Дзвони Чорнобиля» Леонід Антонюк, представники громадських організацій, щоб вшанувати «чорнобильців», які проходять тут курс лікування.

Леонід Олександрович згадав трагічні дні 1986 року, учасником яких був сам, та висловив щиру вдячність тим, хто боровся з наслідками страшної техногенної катастрофи. До щирих слів подяки приєдналась і заступник головного лікаря з медичної частини лікарні Наталія Герасимчук.

 

Завідуюча відділенням, координатор управління охорони здоров’я за напрямом «Організаційно-методична допомога постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС» Наталія Корендович щиро подякувала тим людям, які, ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували не лише Україну, а й весь світ, і запевнила, що колектив відділення зробить все можливе, щоб пацієнти почували себе тут затишно й отримували належну медичну допомогу.

Леонід Антонюк нагородив ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС пам’ятними медалями «За заслуги» та вручив їм подарунки. Найкращих працівників відділення: лікаря-невролога Марію Дубову, медичну сестру Олену Пантелеймончук та молодшу медсестру Анісу Лісовську за сумлінну роботу відзначили Почесними грамотами Житомирської обласної ради та пам'ятними годинниками. Медаль «За благодійність» вручили Віталію Жалінському, директору комунального підприємства «Житомирський обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші», де оздоровлюються «чорнобильці».

Будемо пам’ятати Чорнобиль, зробимо все для того, щоб на долю людства більше не випало таких жахливих катастроф.