Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Лауреати премії О.Ф.Гербачевського

Лауреати премії О.Ф.Гербачевського

Новини лікарні    29 Червень, 2017
Лауреати премії О.Ф.Гербачевського
 

 

Це висока оцінка роботи насамперед колективу лікарні», - головний лікар ОКЛ Богдан Леськів

 



 

Головний лікар обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів переконаний, що високою і почесною нагородою – обласною медичною відзнакою та  премією імені Олександра Гербачевського в особі головного лікаря нагороджено увесь колектив закладу.

Богдан Богданович Леськів родом з Івано-Франківщини, народився та виріс у робітничій родині. По закінченню школи він стає студентом Івано-Франківського державного медичного інституту, який успішно закінчує за спеціальністю «Лікувальна справа» за спеціалізацією хірурга.

Молодий лікар розпочав свою трудову діяльність у 1990 році у Новограді-Волинському та навіть не сподівався, що на все життя пов’яже свою долю з Житомирщиною, де через 25 років очолить найпотужніший лікувальний заклад – обласну лікарню.

Таке професійне зростання обумовлене виключно наполегливою працею, постійним прагненням до навчання та системного самовдосконалення, а також такими особистими якостями характеру, як порядність, відповідальність, наполегливість, далекоглядність. Промовистим підтвердженням тому є той факт, що лікар Богдан Леськів закінчив Українську Академію державного управління при Президентові України, аспірантуру Київського національного медичного університету ім. О. О. Богомольця. Має ступінь кандидата медичних наук та почесне звання «Заслужений лікар України».

Варто зазначити, що надзвичайно важливою складовою успіху Богдана Леськіва є його родина: дружина Олена Борисівна, яка очолює неврологічне відділення ЦМЛ № 1 м.Житомира, син Богдан, аспірант медичного вишу та дочка Марія, лікар-інтерн.

Своїми професійними вчителями вважає колишнього міського голову Новограда-Волинського Володимира Загривого, тодішнього головного лікаря Новоград-Волинського міськрайТМО Леоніда Весельського, начальників УОЗ ОДА Олександра Толстанова та Олександра Торбаса.

На тверде переконання Богдана Леськіва, конкурсна система обрання на посаду головних лікарів лікувальних закладів, за якою і він був призначений керівником, - є доволі прогресивною і цілком відповідає європейським стандартам.

Багатий професійний досвід лікаря та організатора охорони здоров’я допомагає головному лікарю очолювати і розвивати такий потужний та багатопрофільний організм, яким є Житомирська обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського. Наразі у закладі працюють 297 лікарів, із них 85 відсотків є фахівцями першої та вищої кваліфікаційної категорії, 6 к.мед.н.; 740 медичних сестер. У структурі закладу 28 медичних відділень та профільних центрів, де розгорнуто 797 ліжок.

 Впродовж двох останніх років у закладі було відкрито спеціалізоване терапевтичне відділення для постраждалих від аварії на ЧАЕС та учасників АТО, нову діагностичну лабораторію, науково-практичний центр, встановлено комунальний МРТ, КТ тощо. Втім, за словами головного лікаря, колектив закладу не зупиняється на досягнутому. Адміністрацією лікарні розроблено першочерговий та перспективний плани дій. Зокрема, до кінця 2017 року заплановано відкриття трьох об’єктів: реперфузійного (інфарктного центру), інсультного центру та філії гемодіалізу у м.Житомирі на базі обласної стоматполіклініки. В останній буде розгорнуто 10-12 ліжок, цієї потужності цілком достатньо на найближчі 7 років.

Щодо відкриття реперфузійного (інфарктного центру), - лікування інфаркту міокарда є надзвичайно актуальним питанням, оскільки в усьому світі воно пов’язано з тим, що своєчасне надання якісної медичної допомоги значно покращує лікування і головне, що знижує смертність від гострого інфаркту міокарда.

Щороку в області відбувається до тисячі інфарктів, тобто йдеться про те, що всі вони потребують високоспеціалізованого лікування. Це питання може бути вирішено шляхом створення інфарктного центру, де б ми могли жителям області надати відповідну допомогу. Перед тим, як його створювати, ми знайомились з досвідом наших колег з Черкаської обласної лікарні, центру серця Міністерства охорони здоров’я України, Вінницького регіонального інфарктного центру. Узагальнюючи їх досвід, ми дійшли висновку, що створення нашого центру є нагальним і актуальним з позиції попередження інвалідності через інфаркт міокарда та, безумовно, зменшення смертності.

Зокрема, досвід Вінницького інфарктного центру доводить, що запровадження такого високоспеціалізованого центру медичної допомоги дозволить і нам втричі зменшити смертність від гострого інфаркту міокарда. Це надзвичайно знаковий показник, адже від кожного інфаркту залежить життя пацієнта.

На тверде переконання головного кардіолога країни, професора Миколи Соколова, Вінницький інфарктний центр є одним із найкращих в Україні. Тож після ознайомлення з роботою наших сусідів і колег було вирішено, що в області теж потрібно створювати такий сучасний центр на базі обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського, яка має усе необхідне технічне забезпечення для надання такої високоякісної допомоги, зокрема, ангіограф. Окрім того, в лікарні працюють висококваліфіковані фахівці, діє кардіохірургічний центр, де проводяться операції на відкритому серці.

Що ж потрібно зробити, аби запустити на повну потужність проект з надання висококваліфікованої  та високоспеціалізованої медичної допомоги жителям області з інфарктами міокарда?

Запорукою успішної реалізації проекту є те, що органи влади області поставилися до цього питання надзвичайно відповідально. Фактично, ми отримали завдання від влади зробити все, аби цей центр запрацював найближчим часом.

Тож насамперед ми розробили організаційні засади функціонування даного центру: штатний розпис та матеріально-технічне забезпечення, які зараз знаходяться на розгляді управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Наступним нашим кроком було, власне, створення центру, як нової структури обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського. В цьому центрі буде розгорнуто 12 ліжок інтенсивної терапії. Пов’язана з цим реконструкція кардіологічного центру триває. Ми докладемо усіх зусиль, щоб інфарктний центр розпочав свою роботу вже наприкінці серпня.

Прийом пацієнтів буде проводитись у три етапи. Багато залежатиме від оперативності інших лікувальних закладів, які з нами співпрацюватимуть. Перший етап передбачатиме  доставку до нас усіх пацієнтів з інфарктами, які проживають у радіусі 50 км. На другому етапі ми маємо охопити 100 км зону, на третьому – 200 км зону й згодом усю область.

Тобто фельдшер чи лікар екстреної медичної допомоги, який зняв кардіограму, розшифрує її і вже з цими висновками хворий доставляється до ОКЛ. Потім безпосередньо в обласній лікарні пацієнт поступає у відділення ендоваскулярної хірургії, де йому проводиться відповідне дослідження.  Після чого лікар визначає, що пацієнту потрібно зробити: чи стентувати, чи направити його у відділення кардіохірургії, де йому у терміновому порядку буде проведено оперативне втручання. Після того, як пацієнту встановлено стент, він переміщується у блок інтенсивної терапії, де він перебуватиме до 3 діб до нормалізації стану. З огляду на стан здоров’я пацієнта, він потім буде виписаний чи додому, чи у лікувальний заклад за місцем проживання.

Успіх проекту полягатиме у злагодженій роботі усіх відповідних служб. Проходження кожного етапу має чіткі і обмежені часові рамки. Тож багато чого залежить від медиків первинної ланки, працівників швидкої допомоги, а  також й від самого пацієнта.  Наголошую на тому, що саме від поінформованості і обізнаності населення залежатимуть  темпи поетапного охоплення висококваліфікованою медичною допомогою жителів області, що страждають на інфаркт міокарда. До груп ризику належать ті особи, чий вік перевищує 45 років, люди з надмірною вагою, з цукровим діабетом і, безумовно, з гіпертонічними хворобами. Кожний повинен знати і усвідомлювати, що коли він відчув біль за грудиною, то не повинен ковтати пігулки від болю, а повинен негайно звернутися до свого сімейного лікаря чи викликати швидку допомогу. Адже саме з цього моменту починається відлік часу. Головне - не втратити той дорогоцінний час і встигнути врятувати людину.

Перспективний план лікарні розроблений до кінця 2021 року і передбачає модернізацію та розширення хірургічної служби. За словами головного лікаря, щороку в середньому у закладі проводяться 16 тисяч складних, високотехнологічних операцій, тут розгорнуто 470 хірургічних ліжок. Разом з тим, відповідно до державної медичної реформи, лікувальний заклад такого рівня має виконувати функції закладу з надання високоспеціалізованої медичної допомоги. А відтак йдеться про будівництво сучасного шестиповерхового хірургічного корпусу на 5 операційних. Цей корпус буде впритул добудований до середньої частини центрального корпусу лікарні і буде зведений у монолітно-каркасний спосіб, із застосуванням сучасних технологій та, водночас, не є багатовартісним (до 7 млн. грн.). По суті на кожному поверсі буде своя операційна, завдяки чому значно зросте потужність проведення високотехнологічних операцій. Адже завдяки новому хірургічному корпусу в області проводитимуть практично усі операції, окрім з пересадки серця, органів та тканин. Запорукою цього майбутнього проекту є наявність досвідчених, висококваліфікованих фахівців, завдяки яким щороку в лікарні впроваджується до десяти нових технологій терапевтичного та хірургічного профілю, які одразу «ставляться на потік».

Це питання вже обговорювалося з головою обласної ради Володимиром Ширмою, головою облдержадміністрації Ігорем Гундичем, начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації Миколою Сусликом, які схвалюють такі задуми та всебічно сприятимуть їх реалізації.

Щодо доступності жителів області до даної високотехнологічної допомоги, то за словами головного лікаря обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Богдана Леськіва, навіть на третинному рівні «гроші йтимуть за пацієнтом». В усьому цивілізованому світі високоспеціалізована медична допомога є високовартісною, яка фінансується  або з державного бюджету, або з регіонального бюджету, або ж за рахунок страхових компаній. На часі визначення цієї моделі медицини, а також формули підрахунку вартості медичних послуг, яке проводить Міністерство охорони здоров’я України.

Головний лікар обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів впевнений, що колектив лікарні має великий потенціал і докладе максимальних зусиль для того, аби лікарня була найкращою в Україні за рівнем надання сучасної високоспеціалізованої медичної допомоги.