Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Майстер–клас у Житомирі від хірурга-онколога Байдо

Майстер–клас у Житомирі від хірурга-онколога Байдо

Новини лікарні    25 Лютий, 2019
 

Субота 23 лютого для житомирських лікарів-хірургів стала досить знаковою подією – цього дня свій майстер-клас для житомирських лікарів-хірургів в хірургічному відділенні  ОКЛ ім. О.Ф.Гербачевського провів Сергій Вікторович Байдо, заступник головного лікаря з хірургічної роботи ізраїльської онкологічної клініки Лісод, онколог, хірург, доктор медичних наук. Вперше на теренах Житомирщини лапароскопічним методом було виконано операцію з приводу пухлини прямої кишки. Після завершення цього майстер-класу Сергій Байдо розповів про особливості даного оперативного втручання.



- Це малоінвазивна методика, яка полягає у тому, що втручання у черевну порожнину пацієнта, як це було у сьогоднішньому випадку, виконується не через великий розріз черевної стінки, а через невеликі проколи – в один з яких вводиться система освітлення, а в інші – маніпулятори, якими виконуються усі необхідні оперативні втручання. Для пацієнта це в свою чергу полегшення перебігу післяопераційного періоду і зниження ризиків післяопераційних ускладнень, у тому числі й інфекційних. У багатьох країнах світу цей вид хірургічного втручання стає стандартом, але поки що не стовідсотковим. Навіть у таких розвинутих країнах, як Німеччина, Франція, при онкологічних  захворюваннях  прямої кишки він становить 55 відсотків. На сьогодні в Україні лише один відсоток пацієнтів оперується лапароскопічним методом, і місто Житомир у цьому плані – не виняток. У вашому місті лапароскопія  розвинута на сьогодні  в плані видалення жовчного міхура, апендектомії тощо, але при захворюваннях прямої кишки досі не застосовувалась, тож мета сьогоднішнього майстер-класу, - наголосив Сергій Вікторович, - сприяти старту колегам з Житомира саме у даному виді оперативного втручання. Дане оперативне втручання виконувалось на обладнанні обласної клінічної лікарні, яким цей лікувальний заклад  забезпечений у необхідному обсязі, - зазначив С.В. Байдо. – Під час проведення майстер-класу я, як лікар, почував себе  досить комфортно і оперативне втручання було виконано в повному обсязі.

За словами завідувача хірургічного відділення ОКЛ ім. О.Ф.Гербачевського, лікаря-хірурга вищої категорії Віктора Петровича Перепелиці, - проведений майстер-клас  відомого не лише в Україні, а й далеко за її межами доктора медичних наук Байдо, який виконував подібні оперативні втручання в клініках Пакистану, Туреччини, Узбекистану, Казахстану, а на теренах України – в Полтаві, Одесі, Вінниці та багатьох інших, можна вважати вершиною лапароскопічної хірургії. У нашому хірургічному відділенні до сьогоднішнього дня виконувався цілий ряд інших лапароскопічних оперативних втручань, починаючи від холецистектомії, операцій при різних видах кил черевної порожнини, при захворюваннях стравоходу, перфоративних виразках шлунка, апендектомії і ось сьогодні ми разом з колегами, бо на сьогоднішній майстер-клас запрошені лікарі-хірурги й з інших лікувальних закладів міста, маємо нагоду перейняти досвід у новому поки що для нас виді лапароскопічного втручання – видалення пухлини на прямій кишці. Цей метод, при якому лікар-хірург працює через невеликі розрізи - 0,5-1 см за допомогою інструментів, керуючись зображенням на моніторі, досить ефективний перш за все меншою травматичністю – хворий через невеликий відрізок часу може вставати і з меншою загрозою інфікування. У той же час пацієнт менше часу знаходиться на стаціонарному лікуванні у лікувальному закладі, що відповідно дає економію коштів як пацієнта, так і лікувального закладу, або, інакше кажучи, хворий під час післяопераційного лікування не потребує значного  інтенсивного лікування. Для нас з колегами – це справжня школа високої професійної майстерності. Ми  дякуємо за майстер-клас, який люб’язно погодився провести в нашому лікувальному закладі  Сергій Вікторович Байдо,  з яким у нас зав’язались  дружні  робочі стосунки.

– Те, що ми сьогодні започатковуємо у нашому лікувальному закладі нову методику лапароскопічного втручання - для нашого лікувального закладу  обласного рівня – це досить вагома  подія, - зазначив Богдан Богданович Леськів, головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського.  Завдяки розумінню з боку керівництва області і депутатського корпусу на сьогоднішній день ми забезпечені необхідним сучасним обладнанням, яке має працювати для покращення здоров’я жителів нашої області. – Лапароскопічні операції, тобто високотехнологічні операції  із застосуванням найновішої  медичної техніки, при яких практично повністю відсутні післяопераційні ускладнення, проводяться в усьому світі – наша область теж повинна зайняти гідне місце у цьому рейтингу, тим більше, що рівень фахівців обласного лікувального закладу сприяє цьому.  Висловлюємо вдячність С.В. Байдо за сьогоднішній майстер-клас і сподіваємось на подальшу співпрацю.

Відео: www.youtube.com/watch