Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Науково-практична конференція "XIII Поліські медичні зустрічі"

Науково-практична конференція "XIII Поліські медичні зустрічі"

Новини лікарні    8 Листопад, 2018
Науково-практична конференція "XIII Поліські медичні зустрічі"
Науково-практична конференція "XIII Поліські медичні зустрічі"
Науково-практична конференція "XIII Поліські медичні зустрічі"
Науково-практична конференція "XIII Поліські медичні зустрічі"
Науково-практична конференція "XIII Поліські медичні зустрічі"
 

 7 листопада у рамках ХІІІ Поліських медичних зустрічей відбулася міжобласна науково-практична конференція «Особливості лікування комбінованої патології внутрішніх органів», яка проходила на базі обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського. Організатори наукового форуму – Вінницький національний медичний університет ім. М.І.Пирогова,  управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації та КУ «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради.

 



 У роботі конференції взяли участь 272 лікарів Житомирської області, серед них – заступники головних лікарів по медичному обслуговуванню населення, завідувачі терапевтичних служб, дільничні терапевти та лікарі  загальної практики-сімейної медицини, кардіологи, ревматологи, пульмонологи, гастроентерологи, гінекологи та дерматологи.

Для медиків Житомирщини свої доповіді презентували науковці з ВНМУ ім. М.І.Пирогова, Української військово-медичної академії, НМАПО ім. П.Л Шупика, ДУ «Національний інститут  фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України».

Вінницьких та київських науковців, шановних доповідачів конференції,  а також її учасників привітав з початком ХІІІ Поліських медичних зустрічей начальник управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Микола Суслик та головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів.

«На сьогоднішній день Житомирська область є одним із лідерів у впровадженні сімейної медицини. Про це, зокрема, сказала в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, яка нещодавно побувала на Житомирщині з робочим візитом. Вона високо оцінила здобутки охорони здоров’я області на шляху реформування галузі, які є результатом плідної співпраці УОЗ облдержадміністрації з усіма органами влади та  лікувальними закладами. Наша область серед лідерів у проведенні приписної кампанії та з капітації первинки. І приємно констатувати, що окремі лікарі первинної ланки вже отримують по 15-17 тисяч гривень, а медсестри по - 9-11 тисяч гривень. Ми прагнемо аби усі фахівці первинної ланки були  свідомі, відповідальні та мотивовані. Адже саме вони обслуговують 85 відсотків населення області.

Ми дуже дякуємо шановним гостям, провідним науковцям, які традиційно приїздять на Житомирщину та навчають наших лікарів. Сьогодні, зокрема, наші  медики збагатять свої знання новою інформацією про нові підходи у лікуванні внутрішніх хвороб. Тож зичу усім плідної роботи та приємного спілкування», - зазначив Микола Суслик.

За словами Богдана Леськіва, проведення таких конференцій є поєднанням медичної науки та практики,  вони надзвичайно важливі для медиків області. Також він наголосив, що цей захід присвячений 123-річниці обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського.

Модератор конференції - д.мед.н., професор, завідувач кафедри внутрішньої медицини медичного факультету № 2 ВНМУ ім. М.І. Пирогова Вадим Жебель зазначив, що цьогоріч МОЗ України дозволило українським лікарям використовувати у роботі медичні протоколи різних країн.

«Ми вважаємо дуже прогресивним кроком те, що вітчизняні медики мають можливість та повинні використовувати у своїй роботі медичні протоколи різних країн світу, зокрема, європейських. Виступи наших доповідачів були побудовані таким чином, аби познайомити житомирських медиків із вагомими здобутками медиків провідних країн світу, показати їм все те нове, що вже прийняте і діє в Європі. Зокрема йшлося про новий протокол  по лікуванню артеріальної гіпертонії. Адже 42 відсотки дорослого працездатного населення України має підвищений артеріальний тиск. Із 100 людей з високим АТ лише 20 осіб відчувають з цього приводу певний дискомфорт. А це означає, що для багатьох із них першою ознакою та проявом високого тиску може стати інсульт, інфаркт, або ж - смерть.

Цього року дуже чітко змінилися підходи до первинної профілактики, зокрема виявлення таких пацієнтів, а також до вторинної профілактики, початку лікування та лікування розгорнутої стадії хвороби тощо.  У 2018 році відбулося чимало змін. Так Європейська асоціація кардіологів, до якої я належу, запропонувала 5 нових протоколів лікування, які насамперед орієнтовані на сімейного лікаря.

Учасники конференції також ознайомилися з новими підходами та вимогами до лікування у зв’язку з прийняттям нових протоколів лікування з пульмонології, ревматології, гастроентерології, по ЛОР-захворюванням. Вітчизняні науковці надають перевагу європейським протоколам лікування, які на відміну від американських, є більш адаптованими до України. Хочу наголосити, що рівень знань та професійної підготовки українських лікарів - досить високий. Це визнають провідні міжнародні фахівці, які завжди раді співпрацювати з нашими лікарями та передавати їм свій досвід», - зазначив Вадим Жебель.

Керівник групи експертів управління охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямом «Терапія» Олена Ільчишина щиро подякувала організаторам та учасникам ХІІІ Поліських медичних зустрічей за плідну співпрацю.

По завершенню заходу  учасники конференції отримали відповідні сертифікати.

 

Прес-центр УОЗ

 

Виступ на науково-практичній конференції «XIII Поліські медичні зустрічі», присвячений 123-річниці заснування обласної клінічної лікарні»

7 листопада 2018 року

Комунальна установа «Обласна клінічна лікарня

ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради – провідний заклад для надання високоспеціалізованої медичної допомоги дорослому населенню Житомирщини

Головний лікар, Заслужений лікар України, к.м.н Леськів Б.Б.

 

КУ обласна клінічна лікарня - один із найпотужніших, найвідоміших лікувально-профілактичних закладів України. Лікарні, заснованій в грудні 1895 року, на днях виповнюється 123 роки. Тоді в Житомирі в двоповерховому будиночку по вулиці Дівочій на кошти Волинської організації Червоного Хреста була відкрита призначена для лікування малозабезпечених верств жителів Житомира невеличка лікарня із стаціонаром на 15 ліжок та амбулаторією з приватною лікарською практикою.

В роки Першої світової війни – це шпиталь Червоного Хреста, з 1938 року – обласна хірургічна, а з 1950 року – багатопрофільна обласна лікарня.

ЇЇ історія нерозривно пов’язана з Олександром Федоровичем Гербачевським, чиє ім’я вона носить з 1992 року. Гербачевський О.Ф. - хірург, знаний в Україні організатор охорони здоров’я, один із засновників диспансеризації, як системи профілактики захворювань, головний лікар, який, і це є унікальним випадком для вітчизняної медицини, очолював лікарню протягом 50 років!

Олександр Федорович народився в 1884 році, закінчив медичний факультет Київського університету Святого Володимира у 1912 році. Як одного із кращих і здібних випускників, його залишають в ординатурі при хірургічній клініці, яку очолював видатний хірург та вчений професор Микола Маркович Волкович. Проте, Перша світова війна перериває плани молодого спеціаліста: він, мобілізований до армії, працює в польових госпіталях, а з 1918 до 1921 року – старший ординатор лазарету та хірург збройного заводу Тульського укріпрайону. Вже після демобілізації Гербачевський О.Ф. приїзджає до Житомира. З того часу і до останніх днів життя його трудова діяльність пов’язана з розвитком охорони здоров’я на Житомирщині.

Сьогодні КУ обласна лікарня є центром надання спеціалізованої висококваліфікованої медичної допомоги населенню Житомирщини. Це заклад, який забезпечує практично всі види високоспеціалізованої сучасної медичної допомоги, має вищу акредитаційну категорію і, за оцінкою Міністерства охорони здоров’я України, входить в першу п’ятірку кращих обласних лікарень України. Колектив лікарні налічує 1780 чоловік – 317 лікарів, 759 середніх працівників з медичною освітою, 479 осіб молодшого обслуговуючого персоналу, 173 інших працівників. 76,3% лікарів і 54,2% середніх медичних працівників мають вищу та першу кваліфікаційну категорії.

В лікарні працюють 7 кандидатів медичних наук, 16 Заслужених лікарів України; 6 Заслужених працівників охорони здоров’я України, 8 лауреатів обласної медичної премії ім. О.Ф. Гербачевського.

Функціонує приймальне відділення з розділенням потоків поступлення планових та ургентних пацієнтів. У відділенні гемодіалізу з п’ятьма його філіями в Житомирі, Новограді-Волинському, Коростені, Овручі та в Бердичеві приймають замісну ниркову терапію 220 жителів області, а 20 пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю V ступеню постійно лікуються методом перитонеального діалізу. На базі відділення мікрохірургії ока багато років працює і довів свою ефективність обласний очний травматологічний пункт.

Належне діагностичне забезпечення здійснюється потужною централізованої клініко-діагностичною та експрес-лабораторіями (1 млн. 822 тис лабораторних тестів на рік), відділенням променевої діагностики з кабінетами магнітно-резонансної та комп’ютерної спіральної томографії, які працюють цілодобово в режимі 24/7, рентгенографії та флюорографії, (49,2 тис досліджень), відділенням рентген-ендоваскулярної хірургії та інтервенційної радіології (1,8 тис досліджень), ендоскопічним відділенням (9,1 тис досліджень), відділенням функціональної та ультразвукової діагностики (109, 8 тис досліджень).

Консультативно-діагностична поліклініка потужністю 1000 відвідувань на день здійснює прийом пацієнтів за 42 лікарськими спеціальностями, щорічно в ній реєструється до 250000 амбулаторних відвідувань. В стаціонарі лікарні на 787 загальних лікарняних ліжок, представленому 14 хірургічними та 9 терапевтичним відділеннями, та на 82 понадкошторисних ліжках інтенсивної терапії щороку лікуються 31000 пацієнтів.

Слід відмітити, що за два останніх роки кількість ліжок інтенсивної терапії в лікарні збільшилася втричі і заплановано довести її до 120.

 

Основні показники діяльності лікарні

відповідають середнім в державі або є кращими за них

 

Показники

Середній показник в Україні для обласних лікарень

Обласна клінічна лікарня

ім. О.Ф. Гербачевського

Виконання плану ліжко-днів в %

99,5

109,6

Число днів роботи ліжка за рік

320,2

372,8

Середня тривалість лікування в стаціонарі

11,4

9,5

Летальність

1,3

0,9

 

Ліжковий фонд КУ обласна лікарня складає 9,6% від загального ліжкового фонду медичних закладів Житомирської області, при цьому питома вага кількості пролікованих в лікарні пацієнтів дорівнює 11,0% від всіх стаціонарних хворих в області.

Щороку в стаціонарі лікарні проводиться до 16000 операцій за всіма хірургічними профілями, включно із операціями на відкритому серці із застосуванням штучного кровообігу та біля 2500 амбулаторних хірургічних втручань. Зазвичай це складні та високотехнологічні втручання, які не виконуються в інших лікарнях Житомирщини. Третина виконаних операцій є малоінвазивними, тобто здійсненими із застосуванням мікрохірургічної та ендоскопічної апаратури, які дозволяють звести операційний ризик до мінімуму і забезпечують швидке відновлення працездатності після операції. Питома вага всіх хірургічних втручань, проведених в КУ обласна лікарня складає 24,4% від загальної кількості операцій, виконаних в усіх разом взятих лікувально-профілактичних закладах області, а планових - 40%.

Постійно удосконалюється структура стаціонару лікарні із урахуванням соціальної значущості основних хвороб, які спричиняють інвалідизацію та передчасну смертність населення. Так, в останні роки докорінно змінена робота кардіологічного відділення, в якому проведена реконструкція і розгорнутий реперфузійний блок інтенсивної терапії на 12 ліжок, де надається адекватна сучасна медична допомога пацієнтам із гострим коронарним синдромом.

Відкрите неврологічне відділення для лікування пацієнтів із гострим порушенням мозкового кровообігу з блоком інтенсивної терапії на 6 лікарняних ліжок, в якому за медичними показаннями проводиться лікування методом системного тромболізису.

Враховуючи, що Житомирщина є однією із найбільш постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС територій, відкрите терапевтичне відділення для лікування пацієнтів із числа осіб, які мають статус постраждалих. Крім комфортних умов перебування у відділенні, пацієнти мають можливість отримувати в ньому необхідні лікарські засоби та вироби медичного призначення безкоштовно за рахунок обласного бюджету та «чорнобильського» фонду.

В 2017 році в закладі створений науково-практичний центр, в якому лікарі Житомирщини різних профілів, в т.ч. спеціалісти первинної, вторинної і третинної ланок, мають можливість проходити курси підвищення кваліфікації та тематичного удосконалення, не виїжджаючі для цього за межі області (в 2017 році підготовлено 550, в поточному році – 800 лікарів).

Для забезпечення належного рівня підготовки спеціалістів і з метою залучення найкращих науковців керівництво лікарні уклало угоди про співпрацю з низкою провідних навчальних і наукових установ держави – Київською медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л. Шупіка, Київським національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця, Київським інститутом серця МОЗ України, Національним науковим центром «Інститут кардіології ім. академіка М.Д. Стражеска», Харківським національним медичним університетом, Вінницьким національним медичним університетом ім. М.І. Пирогова, Тернопільським медичним університетом ім. І.Я Горбачевського

Лікарі КУ обласна лікарня постійно беруть постійну в європейських клінічних багатоцентрових дослідженнях, активно впроваджують нові методи діагностики та лікування (150 – 200 на рік), публікуються в профільних наукових медичних часописах, беруть участь в наукових конференціях в т.ч. з міжнародною участю, ефективно займаються раціоналізаторством та винахідництвом.

Від заходів з контролю за якістю лікувально-діагностичного процесу КУ обласна лікарня перейшла до системи управління якістю надання медичної допомоги та послуг і з 2018 року ця робота відповідає вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги», що засвідчено відповідним сертифікатом, виданим вповноваженим органом сертифікації систем управління.

Удосконаленню матеріально-технічної бази КУ обласна лікарня сприяє наявність діючої обласної цільової Програми розвитку медичної допомоги дорослому населенню на 2016 – 2020 роки, відповідно до якої за період дії Програми для потреб розвитку закладу заплановано додатково виділити більше 200 млн. грн.

 

З огляду на реформування з 2020 року системи надання високоспеціалізованої медичної допомоги населенню України, КУ обласна лікарня вже проводить підготовчу роботу для забезпечення успішної діяльності в нових умовах функціонування, коли бюджетне забезпечення закладу в основному заміниться на оплату за надані медичні послуги.