Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Перші 5 пацієнтів отримали якісну послугу у новому відділенні гемодіалізу у м. Овруч

Перші 5 пацієнтів отримали якісну послугу у новому відділенні гемодіалізу у м. Овруч

Новини лікарні    5 Вересень, 2018
Перші 5 пацієнтів отримали якісну послугу у новому відділенні гемодіалізу у м. Овруч
 

Перші 5 пацієнтів з Овруцького району, які хворіють на ниркову недостатність, отримали якісну процедуру гемодіалізу у новому відділенні із сучасним обладнанням.

 



Відкриття відділення відбулося 23 серпня за участю голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича. І після навчання персоналу та медичних працівників першим п’яти пацієнтам сьогодні, 4 вересня, провели безкоштовну процедуру гемодіалізу.

 Як працює нова філія відділення гемодіалізу, перевірив завідуючий відділенням гемодіалізу Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Гербачевського Микола Прилипко.

 «Сьогодні перший день працює нове відділення на 5 місць у м. Овруч. Ця філія обслуговуватиме поки що 11 хворих – 2 з Народицького та 9 з Овруцького району. Відділення функціонуватиме 6 днів на тиждень у кілька змін: 3 дні у першу зміну, 3 дні у другу. Якщо хворих стане більше, то 5 апаратів гемодіалізу вистачить для роботи навіть у 3 зміни. Нове відділення у м. Овруч – це реальне наближення якісних медичних послуг до пацієнтів. Адже гемодіаліз хворим із нирковою недостатністю потрібно проходити 2-3 рази на тиждень, процедура триває до 4 годин. І якщо раніше жителям цих районів потрібно було добиратись до Коростеня чи Житомира, то із сьогоднішнього дня вони зможуть проходити цю процедуру тут на місці, в Овручі», – зазначив Микола Прилипко.

 За його словами, у середньому 156 днів на рік, 12 годин на тиждень пацієнти у стані підключення до апарату «штучної нирки» отримують необхідне лікування. За час проведення гемодіалізу організм пацієнта очищується від шкідливих та токсичних речовин. У середньому вага пацієнта зменшується на 2-2,5 кг після процедури.

 «Увесь медперсонал місцевий, працівники філії впродовж кількох тижнів пройшли спеціалізоване навчання на робочому місці у Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О. Гербачевського. А відтак знають, як працювати із апаратами, знають про необхідну стерилізацію та психологічний аспект роботи із пацієнтами», – наголосив Микола Прилипко.

 Один із перших 5 пацієнтів хворих на ниркову недостатність, який живе у селі Овруцького району, – пан Микола розповідає, що хворіє вже більше 14 років. «За ці роки проходив гемодіаліз і у Житомирі, і у Коростені, і у Новограді-Волинському. Раніше багато часу витрачав на дорогу, зараз відділення набагато ближче до нас. І дуже радує те, що тепер не потрібно їздити по області, для того, щоб продовжити собі життя», – ділиться думками Микола.

 Загалом відділення в Овручі зможе обслуговувати 10 пацієнтів на день, а за необхідності і 15. Усі препарати для медикаментозного супроводу закуповуються за кошти обласного бюджету.

 Наразі в області 249 пацієнтів, які потребують програмованого гемодіалізу. Відтепер на Житомирщині є 47 ліжок для того, щоб пацієнти отримували доступну якісну процедуру і ближче до свого місця проживання.

 Нагадаємо, що цьогоріч на Житомирщині, як і анонсував голова ОДА Ігор Гундич, відкрили 2 нові філії відділення гемодіалізу – у м. Житомир на 10 місць та у м. Овруч на 5 місць.

 
Довідково: Гемодіаліз – один з методів позаниркового очищення крові.

 Перед проведенням процедури приєднують каністру з концентратом солей, діалізатор приєднують до пацієнта, в систему вводять гепарин для запобігання згортання крові. До хворого апарат може приєднуватись вено-венозним або артеріовенозним шляхом. При необхідності багаторазового використання пацієнту імплантують зовнішній артеріовенозний шунт. За допомогою монітору здійснюють контроль та регуляцію хімічного складу, рН, тиску крові в апараті тощо. Безпеку пацієнта забезпечують спеціальні пристрої, які захищають його від повітряної емболії, надлишкової ультрафільтрації, бактеріального забруднення.