Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Реперфузійний блок

Реперфузійний блок

Новини лікарні    26 Липень, 2017
 

 Через місяць у  обласній лікарні відкриють реперфузійний блок, який дозволить втричі зменшити смертність від інфаркту міокарда 



Уявіть, що людині, яка панічно боїться здавати кров з пальця, довелося б годину спостерігати, як в операційній лікарі рятують серце молодого чоловіка. Переказати хвилювання та емоції словами просто неможливо. Така цілком реальна історія трапилася з кореспондентом газети «Субота». Щоправда, пульсуюче серце, яке боролося за життя, було видно лише на великому моніторі. Лікарі провели обстеження і одразу зрозуміли, що нормалізувати кровообіг в серці 40-річного пацієнта допоможе лише стент. У кабінет постійно підходили різні лікарі, які детально обговорили і склали алгоритм дій в операційній. Про своє рішення повідомили дружину хворого, яка без вагань дала згоду на проведення стентування. Медики одягнули жилети, що захищають від опромінення (їхню вагу можна порівняти хіба що з бронежилетами військових), і пішли, аби подарувати хворому друге народження.

Щодня лікарі з колосальною відповідальність вступають в бій за життя пацієнтів

Операція пройшла успішно. Вона була майже безкровною, а чоловік весь цей час залишався при свідомості і навіть розмовляв з лікарями. Пацієнт потрапив у медичний заклад із гострим інфарктом міокарда.

Про стан хворого розповів завідувач кардіологічним відділенням обласної лікарні Микола Кушнір: «Ми вже боремося з наслідками і робимо все на перспективу. Час ургентної допомоги минув, тобто, коли стався інфаркт, цього пацієнта потрібно було одразу везти в операційну і витягувати тромб. У його випадку інфаркту вже 10 днів. На моніторі можна побачити, що у хворого головна гілка, яка постачає 60% крові всього серця, закрита. У ній утворився тромб. Після завершення процедури бачимо, як артерія відкрилася. Якби пацієнту це зробити вчасно, у нього не було б аневризми в серці. Наша операція допомагає зупинити цей процес і її розміри не будуть збільшуватися. Тепер пацієнт повернеться до повноцінного життя».

Микола Кушнір показує, як змінилося серце пацієнта після стентування

Заступник головного лікаря з хірургічної допомоги Роман Борущак додає: «Операції у нас робляться на європейському обладнанні, європейськими препаратами і лікарями європейського рівня. Наші лікарі щодня вступають в бій за життя пацієнта. На них лежить колосальна відповідальність».

Зараз в обласній лікарні готуються рятувати від гострого інфаркту міокарда ще більшу кількість людей. До кінця серпня на базі відділення ендоваскулярної хірургії і відділення кардіології відкриють реперфузійний центр, де надаватимуть невідкладну медичну допомогу пацієнтам із гострим інфарктом міокарда.

За статистикою, у Житомирській області щодня фіксується три випадки гострого коронарного синдрому, більше відомого як гострий інфаркт міокарда. На жаль, щороку кількість інфарктів збільшується, чому сприяють стреси, спадковість,паління, зловживання алкоголем, необізнаність населення із можливостями сучасної медицини.

Якщо вчасно не провести операцію на серці і не відкрити судини, людина залишиться глибоким інвалідом або взагалі помре. Тепер на зміну застарілим методам лікування – таблеткам та крапельницям – прийдуть сучасні стандарти хірургії, які рятуватимуть життя жителів Житомирщини.

Гострий інфаркт міокарда будуть лікувати оперативним методом

Про реперфузійний центр більш детально розповів головний лікар Житомирської обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів: «Уряд прийняв трирічну програму із розвитку реперфузійних центрів. На відкриття такого центру обласна рада цього року виділила 8 млн. грн., з яких 1 млн. 800 тис. грн. – для реконструкції приміщень під сучасне реанімаційне відділення для кардіологічних хворих на 12 ліжок, а 6 млн. 200 тис. грн. – для обладнання. Перед нами постало завдання в надзвичайно короткі терміни запустити проект, з яким наша область запізнилася, як мінімум, на 10 років. До прикладу в сусідній Вінниці його відкрили у 2007 році, а в Черкасах – у 2005-му. Пацієнт із симптомами гострого інфаркту міокарда має викликати швидку допомогу або звернутися до сімейного лікаря. Карета «швидкої» доставляє його безпосередньо в обласну лікарню і тут він отримує належну допомогу. Надзвичайно важливо пам’ятати про стислі часові рамки. Чим швидше пацієнт до нас потрапляє, тим більше шансів, що гострий інфаркт міокарда не встигне розвинутися і не наступить некроз м’язів серця. Хворому проводять рентген-дослідження судин серця, а потім визначають, де він буде проходити лікування. Може бути стентування. Якщо воно не показане, хворого переведуть у кардіохірургічне відділення, де йому невідкладно проводиться операція на відкритому серці, аби врятувати життя та здоров’я».

Головний лікар обласної лікарні Богдан Леськів

Статистика свідчить, що нині у США 90% пацієнтів, яким діагностували гострий інфаркт міокарда, лікуються на операційному столі. Відтак, цей ефективний метод боротьби із серйозною хворобою серця найближчим часом буде доступним і в нашій області. При цьому, як запевняє Богдан Леськів, пацієнт в жодному разі не повинен переживати за фінансову сторону лікування. Навпаки, людина має бути спокійною і не гаяти часу, а їхати в обласну лікарню. Влада прийняла знакове рішення, що пацієнти з гострим інфарктом міокарда, будуть повністю забезпечені розхідними матеріалами та лікарськими засобами за рахунок коштів з обласного та державного бюджетів.

Важливо пам’ятати, що симптоми гострого інфаркту міокарда досить виражено дають про себе знати. Про хворобу сигналізують біль великої інтенсивності за грудиною, біль в ділянці серця, який віддає в ліву руку. Крім того, може бути й запаморочення. Лікарі радять одразу викликати «швидку», аби не втрачати дорогоцінного часу.

Богдан Леськів акцентує: «На сьогодні цивілізована медицина провідних країн лікує пацієнта з гострим інфарктом міокарда не таблетками, а на операційному столі. Реперузійний центр дозволить втричі зменшити на рівні області смертність від гострого інфаркту міокарда і у 8 разів інвалідність. Пацієнт, якщо гострий інфаркт проходить без ускладнень, на 3-й день виписується з лікарні, а на 7-й може приступати до роботи».

Якщо вчасно зробити діагностику, то інфаркту міокарда можна уникнути

Весь колектив реперфузійного центру буде працювати заради пацієнта, аби він повернувся до повноцінного життя і не став інвалідом. У цьому вже зараз впевнений заступник головного лікаря з хірургічної роботи Роман Борущак.

Реалізувати великі справи завжди перешкоджають великі перешкоди. Проте, в обласній лікарні все планують стратегічно.

«Для перших тридцяти пацієнтів ми вже закупили за кошти обласного бюджету витратні матеріали, яких нам не вистачає. В Україні затверджена державна програма, за якою профільне міністерство закупляє розхідні матеріали для діагностики судин серця і проведення операцій на серці. На жаль, за 2016 рік ми не отримали нічого. Але в нас є надія, бо без неї дуже важко. З різних джерел ми отримали інформацію, що ця поставка має бути у вересні. Ми чекаємо на розхідні матеріали від Міністерства, що дасть можливість проводити операції на серці безкоштовно. Поки ми чекаємо, звернулися до обласної ради, аби депутати нам погодили виділення коштів хоча б на перший місяць роботи реперфузійного центру для надання невідкладної допомоги», - говорить Роман Борущак.

Роман Борущак: «Операції у нас робляться на європейському обладнанні, європейськими препаратами і лікарями європейського рівня»

Оптимізму додає й досвід репер фузійних центрів по інших областях. Якщо вчасно зробити діагностику, то інфаркту міокарда можна уникнути.

Роман Борущак наводить такий приклад: «Ми маємо досвід сусідньої Польщі, де відкрили багато реперфузійних центрів. Людям на ранніх етапах проводилася діагностика. Там скоротилася кількість інфарктів і зараз зменшується кількість центрів, бо пацієнт вчасно звертається до лікаря та інфаркт вдається попередити».

В обласній лікарні сподіваються, що до Дня незалежності України на Житомирщині нарешті з’явиться перший репер фузійний центр. Необхідне обладнання вже закупили, а тепер вся справа за будівельниками, які проводять ремонтні роботи.

Після майже 3-годинного спілкування із лікарями та перебування в операційній за порогом обласної лікарні приходить глибоке усвідомлення, що у стінах цього медичного закладу досвідчені фахівці творять справжні дива. А з очей ще кілька днів не сходить серце того пацієнта, якому лікарі подарували надію і шанс на життя.