Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Відбулась нарада щодо поліпшення медичної допомоги "чорнобильцям"

Відбулась нарада щодо поліпшення медичної допомоги "чорнобильцям"

Новини лікарні    2 Грудень, 2021
 

29.11.2021 року в КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради під головуванням  заступника голови обласної ради Ширми В. В. та за участю народного депутата України Кузьміних С. В., депутатів обласної ради Чорноморця О. П. та Піонтковського П. В., генерального директора КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Леськіва Б. Б, голови Житомирської обласної добровільної асоціації «Дзвони Чорнобиля» Антонюка Л. О. відбулася  робоча нарада з питання поліпшення організації надання спеціалізованої медичної допомоги жителям Житомирської області із числа осіб, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, в обласній лікарні.



Голова Житомирської обласної добровільної асоціації «Дзвони Чорнобиля» Антонюк Л. О. доповів, що головою обласної ради та головою обласної державної адміністрації підписане спільне розпорядження про заходи, присвячені 35-й річниці Чорнобильської трагедії. Нажаль, із 36-ти пунктів розпорядження дотепер виконано лише половина.

Серед іншого заплановано відкриття амбулаторного відділення центру надання спеціалізованої медичної допомоги жителям Житомирської області із числа осіб, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, на базі консультативно-діагностичної поліклініки КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради. В цьому підрозділі «чорнобильці» будуть мати можливість отримати всебічне обстеження, консультуватися у фахівців з понад 40 лікарських спеціальностей, проходити профілактичні огляди тощо.

Керівництвом обласної лікарні виконано абсолютно все від нього залежне, аби новий підрозділ був відкритий і постраждалі від наслідків чорнобильської катастрофи мали змогу отримувати сучасну амбулаторну спеціалізовану медичну допомогу.

Доповідач також привернув увагу присутніх до питань, які обласна лікарня не може розвязати власним коштом. Для амбулаторного підрозділу центру потрібний сучасний апарат ультразвукової діагностики із набором датчиків для скринінгового обстеження основних органів та систем організму (щитоподібна залоза, серцево-судинна система, органи черевної порожнини). Також є нагальна потреба у санітарному автомобілі, з використанням якого в разі необхідності «чорнобильці» можуть доставлятися від місця проживання до обласної лікарні або із обласної лікарні до провідних науково-дослідних інститутів МОЗ України та академії медичних наук України. Крім того, для забезпечення харчування «чорнобильців» в 2022 році відповідно до затверджених норм необхідно виділити за рахунок обласного бюджету 800000 грн.

Генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Леськів Б. Б. у своєму виступі зазначив, що обласна лікарня має значний досвід щодо організації надання спеціалізованої медичної допомоги особам, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, взагалі, та тим, хто брав безпосередню участь у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи зокрема.

Щороку в поліклініці консультуються 20 тисяч і проходять курс стаціонарного лікування понад 5 тисяч «чорнобильців». Про рівень надання медичної допомоги та умови перебування пацієнтів у терапевтичному відділенні №1, спеціально призначеному для лікування постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, красномовно свідчить той факт, що в період до початку пандемії коронавірусної хвороби, постійно існувала черга охочих пролікуватися там.

Фахівцями лікарні проведена значна аналітична робота щодо оптимальної структури амбулаторного відділення  «чорнобильського» центру. Зокрема, визначені лікарські спеціальності, які найбільш затребувані даною категорією пацієнтів (ендокринолог, гематолог, невролог, кардіолог, ревматолог). Також у відділенні передбачені кабінети електрокардіографії, ультразвукової діагностики, лікувального масажу, лікувальної фізкультури, маніпуляційний, в якому планується проведення ін’єкційного та крапельного довенного введення лікарських засобів. Крім того, передбачений денний стаціонар на 4 ліжка. Визначена локація амбулаторного відділення центру, для потреб якого виділено 7 приміщень в окремому крилі II поверху будівлі консультативно-діагностичної поліклініки, в яких проведений поточний ремонт. Варто відзначити, що кадрове забезпечення нового підрозділу не передбачає збільшення кількості посад, а буде здійснюватися за рахунок внутрішніх резервів лікарні.

Наразі фінансова спроможність лікувального закладу визначається його здатністю укласти якнайбільшу кількість угод із національною службою здоров’я України (НСЗУ) за пакетами надання окремих видів медичної допомоги.

Користуючись нагодою, генеральний директор звернувся із пропозицією до народного депутата України Кузьміних С. В., разом із колегами по Верховній раді України ініціювати виокремлення пакету надання стаціонарної медичної допомоги дорослим та дітям із числа пацієнтів, які мають статус осіб, що постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Оскільки протягом двох останніх років не здійснюється забезпечення такої категорії громадян лікарськими засобами та виробами медичного призначення за державними програмами, а більшість із них мають декілька хронічних захворювань, наявність такого пакета дозволила би забезпечити основні їхні потреби в медичній допомозі.

Заступник голови обласної ради Ширма В. В. відмітив, що Житомирщина є областю, яка чи не найбільше всіх інших областей України зазнала негативного впливу наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Сьогодні на її теренах проживають 270000 громадян, які постраждали від тієї події. Тому маємо підтримати озвучені пропозиції. Варто запропонувати постійній комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів розглянути питання про передачу санітарного автомобіля від КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради до КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради на умові оренди за 1 гривню і внести таку пропозицію для затвердження на наступній сесії обласної ради.

Народний депутат України Кузьміних С. В. зазначив, що позитивно оцінює роботу, проведену в обласній клінічній лікарні для організації амбулаторного відділення центру надання спеціалізованої медичної допомоги громадянам, які мають статус осіб, що постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Пообіцяв посприяти у виділенні коштів для придбання сучасного апарату ультразвукової діагностики для цього підрозділу. Крім того, наголосив, що має намір лобіювати питання щодо виокремлення НСЗУ пакету надання стаціонарної медичної допомоги дорослим та дітям із числа пацієнтів, які мають статус осіб, що постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, оскільки це безперечно піде їм на користь.

За результатами обговорення всі присутні одностайно підтримали заходи для забезпечення невдовзі відкриття в обласній клінічній лікарні амбулаторного відділення центру надання спеціалізованої медичної допомоги жителям Житомирської області із числа осіб, які постраждали від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.