Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Відбувся день відкритих дверей для регіональних ЗМІ з нагоди 31-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС

Відбувся день відкритих дверей для регіональних ЗМІ з нагоди 31-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС

Новини лікарні    21 Квітень, 2017
Відбувся день відкритих дверей для регіональних ЗМІ з нагоди 31-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС
Відбувся день відкритих дверей для регіональних ЗМІ з нагоди 31-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС
 

 

Відбувся день відкритих дверей для регіональних ЗМІ з нагоди 31-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС


 20 квітня з нагоди 31-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС у спеціалізованому терапевтичному відділенні для постраждалих від аварії на ЧАЕС та учасників АТО обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського відбувся День відкритих дверей для регіональних ЗМІ. Дане відділення входить до складу Центру радіаційного захисту населення, постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС, що діє в ОКЛ.

Відповідно до програми Дня відкритих дверей відбулися знайомство представників мас-медіа з роботою відділення, прес-брифінг за участі начальника відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров'я ОДА Сергія Березовського, головного лікаря обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Богдана Леськіва, заступника головного лікаря з експертизи тимчасової втрати працездатності обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського Юрія Данилюка, завідувачки терапевтичного відділення Центру радіаційного захисту населення, постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС, Наталії Корендович, голови Житомирської обласної Асоціації «Дзвони Чорнобиля» та комісії з питань охорони здоров’я та оздоровлення громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Леоніда Антонюка.

Аналізуючи статистичні дані, що характеризують стан здоров’я дорослого потерпілого населення, можна відмітити поступове його погіршення. Серед окремих класів хвороб за останні 5 років спостерігається зростання поширеності новоутворень, хвороб крові та кровотворних органів, захворювань ендокринної системи, ока та придаткового апарату, системи кровообігу, органів травлення, уроджених аномалій.

В 2016 році серед постраждалого населення під час диспансеризації було оглянуто 289231 особу, що складає 97,4% (у 2015 році – 97,1%). По Україні показник – 96,4%.

 

У результаті оглядів виявлено 77,4 % хворих (223740 осіб), які потребують лікування.

Проведено лікування 222884 осіб (99,6% від потребуючих), а саме: амбулаторно - 212044 (95,1%), стаціонарно - 53307 (23,9 %).

Так за 2016 рік в обласній консультативно-діагностичній поліклініці (КДП) обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського прийнято 20007 постраждалих, із них 19475 потерпілих і 532 ліквідатори аварії на ЧАЕС, які здійснили 19906 відвідувань лікарів, що складає 6,8% від усіх відвідувань у поліклініці (292740).

У Центрі радіаційного захисту населення (ЦРЗН), який функціонує на базі стаціонарних відділень обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського, за минулий рік проліковано 3125 осіб (в 2015 – 3557), це становить 10,2 % від загальної кількості пролікованих у лікарні, серед них потерпілих - 2940, ліквідаторів - 185.

Середня вартість лікування однієї особи в 2016 році склала 768,75 грн.

Пріоритетним за бюджетною програмою залишається забезпечення ліками, включаючи дороговартісні, онкологічної патології серед дорослих та дітей, забезпечення високовартісним лікуванням постраждалих, які мають захворювання, пов’язані з аварією на ЧАЕС, а також при стаціонарному лікуванні у спеціалізованому терапевтичному відділенні для постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, яке було відкрито 14 грудня 2016 року.

За словами завідувачки терапевтичного відділення Центру радіаційного захисту населення, постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС, Наталії Корендович, у відділенні розгорнуто 15 палат з покращеними умовами перебування. Кожна із них має окремий санвузол, душову кабіну, холодильник, телевізор, кондиціонер, які придбані за кошти благодійників, депутатів обласної та міської рад. Відділення розраховане на 40 ліжко-місць, і щороку тут проходитимуть лікування близько 1500 осіб. Медперсонал відділення: 3 лікарі і 13 медсестер. Особливістю відділення є його широкопрофільність. Пацієнти тут проходять комплексне лікування супутніх захворювань, лікуються й учасники АТО. Протягом 3-х місяців 2017 року у відділенні проліковано 314 хворих, у тому числі 72 ліквідатори аварії на ЧАЕС. Лікування пацієнти отримують за рахунок Чорнобильського фонду, бюджетних коштів, гуманітарної допомоги, коштів БО «Лікарняна каса».

«Терапевтичне відділення Центру радіаційного захисту населення було створене з метою поліпшення надання медичної допомоги, належної взаємодії та координації  роботи лікувально-профілактичних закладів області в проведенні диспансеризації, надання організаційно-методичної допомоги установам області, проведення експертизи причинного зв’язку захворювань та смерті постраждалих з дією іонізуючого опромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС. Потрапити у це відділення не проблематично. Пацієнти або приїжджають з направленням з районної лікарні, або напряму звертаються в обласну лікарню», - зазначив головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів.

У січні 2017 року в відділенні проведено аудит асоціацією «Служба організації інфекційного контролю» – відділення вперше в Житомирській області отримало відзнаку «ЧИСТА ЛІКАРНЯ – БЕЗПЕЧНА ДЛЯ ПАЦІЄНТА».

Для повноцінного обстеження та діагностики на базі ОКЛ ім.О.Ф.Гербачевського в 2016-2017 роках встановлено та почало функціонувати сучасне діагностичне обладнання (МРТ та КТ), де безкоштовно обстежуються пільгові категорії населення.

Основними резервами для зниження надмірно високої захворюваності та смертності постраждалих є поліпшення якості диспансеризації, покращення ранньої діагностики, підвищення ефективності лікування, профілактика хронічних захворювань. Це неможливо без якісної диспансеризації населення, відбору хворих і забезпечення їм якісного стаціонарного лікування в спеціалізованих лікувальних закладах області за бюджетні кошти.

На часі прийняття загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, що неодноразово відкладається через ті чи інші обставини.