Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Зупинимо інсульт разом

Зупинимо інсульт разом

Новини лікарні    27 Травень, 2019
Зупинимо інсульт разом
 

 За рік діяльності оновленого інсультного центру провели 32 тромболізиси, пролікували 2 тис. пацієнтів



 Минулого року наприкінці травня у Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського відкрили нове відділення неврології з блоком інтенсивної терапії. Саме тут пацієнти з гострим порушенням мозкового кровообігу мають змогу отримати висококваліфіковану допомогу. Тут рятують життя жителям області, які потребують тромболізисної терапії. За рік пролікували близько 2 тисяч пацієнтів, у блоці інтенсивної терапії – 308 осіб, врятували 226 пацієнтів з ішемічними інсультами. Провели 32 тромболізиси, коли терапія можлива та потрібна протягом чотирьох годин від початку утворення тромбу.

 «Відкривалося відділення для того, щоб сучасний метод лікування – тромболітична терапія при ішемічному інсульті – був доступний для пацієнтів області. Лише за шість місяців минулого року у блоці інтенсивної терапії провели 17 тромболізисів, і у 2019 році – вже здійснили 15 тромболізисів. Загалом за рік діяльності провели 32 тромболізиси», – зазначила завідувач неврологічного відділення, лікар-неврологОлена Леськів.

 Вчасно надана допомога при гострих інсультах допомагає зберегти життя хворого та попередити розвиток важких наслідків. Оновлене неврологічне відділення розраховане на 21 ліжко з блоком інтенсивної терапії на 6 реанімаційних ліжок для надання допомоги пацієнтам з гострим порушенням мозкового кровообігу.

 За її словами, у відділенні приймають телефонограми від швидких, за даними яких скеровують пацієнтів чи за місцем проживання на лікування чи до обласної лікарні.

 «Якщо у 2018 році з 17 пацієнтів, яким провели тромболізис, 13 були з Житомира та Житомирського району, то вже цього року з таких15 пацієнтів – лише 7 з Житомира, а інших довозять з районів. Регулярно проводимо школу тромболізису у тих районах, з яких можуть довезти до нам і навчаємо персонал. Адже такі пацієнти мають пройти тромоблізисну терапію за час терапевтичного вікна, тривалість якого до 4,5 годин. Наприклад, Радомишльський район, пацєнт захворів 40 хвилин тому, на дорогу потрібна година. Вже на під’їзді до Житомира телефонують нам, щоб ми зробили «зелений коридор», коли пацієнт без затримок попадає на комп’ютерний томограф і отримує допомогу», – продовжує завідуюча відділенням неврології.

 За словами лікаря, тромболітична терапія можлива, якщо є нейровізуалізація, у чому допомагає комп’ютерний томограф. Всі обстеження проводяться для пацієнтів безкоштовно, адже томограф куплений за бюджетні кошти. До того ж тромболітик, речовина яка вводиться при ішемічних інсультах, теж куплений за кошти обласного бюджету.

 «Важливим є інформування населення про попередження інсультів, боротьбу із захворюванням. Популяризація таких знань допомагає рятувати життя. Адже люди знають, що є відділення і в разі потреби звертаються, пацієнтів вчасно довозять, томограф допомагає візуалізувати і тоді лікування є успішним», – запевняє Олена Леськів.

 Цього року до блоку інтенсивної терапії неврологічного відділення направили вже 86 пацієнтів з інсультами – кандидатів на тромболітичну терапію. 15 хворим, які потребували тромболізису, за час терапевтичного вікна надали допомогу та врятували життя.

 Нагадаємо, що відділення неврології обладнане за сучасними світовими стандартами. На його реконструкцію витрачено майже 7 млн грн з обласного бюджету та Державного фонду регіонального розвитку.