Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → "День донора крові"на базі "КУ Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського"

"День донора крові"на базі "КУ Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського"

Новини лікарні    19 Червень, 2019
"День донора крові"на базі "КУ Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського"
 

Кожну секунду в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за різними життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є.



 

Наша область нажаль не є виключенням. Проблема донорства крові є надактуальною сьогодні, адже без достатнього запасу продуктів донорської крові не можливе функціонування жодної хірургічної, гематологічної та анестезіологічної служби. Основні показники служби крові області засвідчують про гостру необхідність популяризації донорства серед населення:

-    кількість донорів на 1000 населення склала 8,1 (по Україні в 2017р.– 13,0);

-    загальна кількість донацій в області зменшилась на 5,0 % (в порівнянні з 2012 роком зменшилась на 55,4%);

-    через низьку поширеність донорства в районах і містах області та відсутність спеціального автотранспорту заготовлення крові у виїзних умовах фактично припинено;

-    обсяг заготовленої плазми по області зменшився на 2,7%;

-    у відділеннях трансфузіології (ВТ) лікарень залишається високим відсоток еритроцитів списаних по закінченню терміну придатності – 57,0%.

Компоненти крові отримали 5687 хворих (в 2017 році – 5801 хворих), що складає 2,3% від усіх пролікованих хворих, проведено 14606 трансфузій компонентів крові (в 2017р. – 15033 трансфузій).

На підтримку добровільного донорства 19.06.2019р на базі "КУ Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського" спільно з фахівцями "КУ Центр крові" був проведений "День донора крові" у виїздних умовах.

Донорами крові стали 12 працівників нашої лікарні.

Адміністрація лікарні висловлює щиру подяку!