Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Медична допомога потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС

Медична допомога потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС

Новини лікарні    27 Квітень, 2018
 

Серед усіх трагедій, які пережило людство, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами, техногенними та медичними наслідками.



Найбільша еколого-техногенна катастрофа сучасності - аварія на Чорнобильській АЕС – уже впродовж 32 років впливає на здоров’я людей та довкілля не тільки на радіоактивно забруднених територіях, а й на території всієї України.

 14 грудня 2016 року відбулося відкриття терапевтичного відділення центру радіаційного захисту населення обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського, яке очолює Наталія Корендович. Відділення розраховане на 40 ліжок та створене з метою поліпшення надання медичної допомоги, належної взаємодії та координації в роботі лікувально-профілактичних закладів області в проведенні диспансеризації, надання організаційно-методичної допомоги установам області, проведення експертизи причинного зв’язку захворювань та смерті постраждалих з дією іонізуючого опромінення та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на ЧАЕС.

Відкриття відділення відбулося після реконструкції приміщення, яке було проведене за кошти обласного бюджету при активній підтримці обласної ради, облдержадміністрації, громадських та благодійних організацій.

 «Особливістю відділення є його широкопрофільність. Наші пацієнти мають можливість пройти  комплексне лікування, обстеження на сучасному діагностичному обладнанні. Тут працюють висококваліфіковані фахівці: терапевт, кардіолог, невропатолог. Наші пацієнти, які  постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, як правило,  мають  загострення 3-х і більше хронічних захворювань, що вимагає проведення комплексного обстеження та використання спеціальних методів діагностики. На базі відділення надається повний спектр різних методів обстеження, цілодобова допомога пацієнтам терапевтичного профілю із гострими і хронічними захворюваннями внутрішніх органів. Також тут надаються послуги з діагностики і лікування захворювань бронхо-легеневої, серцево-судинної систем, травного тракту, ревматичних, ендокринологічних, алергологічних захворювань, хвороб нирок тощо», - зазначила Наталія Корендович.

 У січні 2017 року у відділенні проведено аудит асоціацією «Служба організації  інфекційного контролю», за результатами якого відділення вперше в Житомирській області отримало відзнаку «Чиста лікарня, безпечна для пацієнта», яке підтверджено при повторному аудиті у 2018 році.

При проведенні лікування пацієнти отримують лікарські засоби, придбані за бюджетні кошти, а також за програмою подолання наслідків аварії на ЧАЕС та за кошти БО «Лікарняна каса Житомирської області» та отриманих по гуманітарній допомозі.

Доброчинці придбали для відділення апарати ЕКГ, УЗД, кисневий концентратор, монітор пацієнта та апарат для вимірювання АТ.

 Пацієнти відділення забезпечені додатковим харчуванням, профінансованим Житомирською обласною радою.

У 2017 році  у відділенні проліковано 1172 хворих, із них 838 – потерпілі внаслідок аварії на ЧАЕС, а також 236 ліквідаторів аварії.

Лікарями  терапевтичного відділення  разом з їх колегами відділення рентгенендоваскулярної хірургії  та кардіологічного відділення проведено:  22 електричних кардіоверсій з метою відновлення ритму серця; підготовлено 32 хворих для планових коронаровентрикулографій та при необхідності -стентувань коронарних артерій, 1 хворому проведено ургентну КВГ та стентування коронаних артерій; 2 хворих після імплантації постійних ШВРС.

 За доброю традицією цього дня до відділення завітали його давні друзі, які постійно опікуються проблемами постраждалого населення області. Серед них - народний депутат Юрій Павленко, голова комісії з питань охорони здоров’я та оздоровлення громадської ради при Житомирській облдержадміністрації Леонід Антонюк, представники депутатського корпусу обласної ради та громадськості. Всі вони привітали працівників та пацієнтів відділення з 32 роковинами техногенної катастрофи та побажали їм здоров’я і мирного неба.

За дорученням голови обласної ради Володимира Ширми колектив терапевтичного відділення отримав подяку за високий професіоналізм, відданість справі та надання висококваліфікованої медичної допомоги. Також грамотою обласної ради нагороджено старшу медичну сестру відділення Ірину Мамчуровську за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, людяність та гуманність.

Головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Богдан Леськів щиро подякував шановним гостям за всебічну підтримку закладу.