Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Трансплантація органів в Житомирській області: як стати донором при житті та після смерті

Трансплантація органів в Житомирській області: як стати донором при житті та після смерті

Новини лікарні    9 Лютий, 2022
 

Українці, які потребують пересадки органів, сьогодні мають реальний шанс на життя. У 2019 році Верховна Рада ухвалила закон про трансплантацію, який розблокував пересадку органів. Наразі в Україні існують два законодавчо регламентовані види донорства: живе та посмертне донорство.

 



Якщо говорити про перший вид, у більшості випадків – це родинна трансплантація. У Житомирській області за рік налічують понад 200 потенційних реципієнтів – людей, які потребують пересадки нирки. Таку операцію проводять в КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського». У 2021 році, лікарі здійснили дві трансплантації і сьогодні готуються до третьої. За 2022 рік в лікарні планують здійснити 50 операцій з трансплантації.

«Найближчі родичі або члени сім'ї можуть стати донорами для своїх рідних людей: мати, батько – для доньки, сина; або чоловік для дружини. На сьогодні обласна лікарня готується до трансплантації від матері до доньки, люди практично обстежені, і, думаю, найближчим часом ця трансплантація буде проведена», – говорить завідувачка відділення нефрології з ліжками інтенсивної терапії Алла Біляс.

У випадку, якщо орган члена родини не підходить, існує перехресна трансплантація, пояснюють лікарі.

«Ще один варіант – перехресне донорство. Тобто, коли дві сім'ї, чоловік та жінка, наприклад, чоловік готовий віддати дружині свою нирку, але він несумісний, і нирка не підходить, але у нас в реєстрі є пара, яка також не підходить, але перехресне донорство можливе, тому закон це дозволяє», – пояснює завідувачка відділення нефрології з ліжками інтенсивної терапії Алла Біляс.

Зазначимо, що пересадка органів є безкоштовною для донора та реципієнта.

Багато років посмертне донорство в Україні було неможливим, але сьогодні це реально. При житті людина може надати згоду на трансплантацію органів, для цього потрібно звернутися до трансплант-координатора, який працює в обласній лікарні імені Гербачевського. Саме він після того, як дасте письмову згоду, має внести ваші дані до єдиної інформаційної системи трансплантації. Якщо ви раптом передумаєте, трансплант-координатор так само зможе внести зміни до системи. В майбутньому надати згоду можна буде через додаток «Дія». Не менш важливо, що після смерті згоду на вилучення органів мають підтвердити рідні пацієнта.

Також в Україні діє презумпція незгоди, тобто якщо людина не висловлювала своєї усної або письмової згоди за життя, тоді члени сім’ї можуть ухвалити рішення, чи віддавати органи на донорство.

Попри те, що чимало людей потребують пересадки органів, і це їх шанс на життя, випадків посмертного донорства у Житомирській області не було.

«Кожен ранок починається з обходу реанімаційних відділень. Там, на превеликий жаль, є маса пацієнтів, які перебувають у стадії коми 2. Якщо у пацієнта діагностується кома 3, тобто ми підозрюємо смерть мозку, запускається цілий комплекс, який направлений на клінічну та інструментальну діагностику, що це дійсно наступила смерть мозку, і вже тоді ми можемо розглядати пацієнта як потенційного донора. Але перш за все, ми маємо правильно констатувати смерть мозку, а вже розглядати чи ні, вирішує консиліум та бесіда з родичами. Родичі першої лінії мають право дати згоду, засвідчити те, що людина при житті давала згоду на вилучення органів. Якщо у нас був випадок констатації смерті мозку, але з ряду об'єктивних причин посмертне донорство не використовувалося», – розповідає медичний директор з невідкладної допомоги та хірургічної роботи КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» Віталій Хоменко.

Також медики зазначають, що не всі люди можуть стати донорами органів.

«Перш за все, скажемо про інфекційні хвороби, гепатит, СНІД. Якщо пацієнт в поліорганній недостатності, коли у нього високі шлаки, якщо у нього є бактеріальні захворювання, якщо абсцеси якихось органів – не розглядаємо таких пацієнтів (як донорів) з вірусними гострими захворюваннями», – говорить Віталій Хоменко.

ВІДЕО: Трансплантація органів в Житомирській області, як стати донором при житті та після смерті