Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → У Житомирі в обласній лікарні зробили третю за дев'ять місяців операцію з пересадки нирки

У Житомирі в обласній лікарні зробили третю за дев'ять місяців операцію з пересадки нирки

Новини лікарні    19 Травень, 2022
У Житомирі в обласній лікарні зробили третю за дев'ять місяців операцію з пересадки нирки
 

16 травня у Житомирі в обласній лікарні імені Олександра Гербачевського виписали пацієнтів, яким зробили операцію з пересадки нирки. Це третя трансплантація, яку провели у цьому медичному закладі впродовж дев'яти місяців. Про це Суспільному розповів генеральний директор обласної лікарні Богдан Леськів.



За його словами, на підготовку і проведення операції витратили близько п'ятиста тисяч гривень.

"Фінансово відшкодовує вартість операції Міністерство охорони здоров'я, з яким підписаний окремий договір, – каже Богдан Леськів. – Ці кошти повністю покривають усі витрати для обстеження і лікування пацієнта".

Лідія Московчук погодилася стати доноркою для своєї дочки одразу, як тільки лікарі сказали, що пересадка нирки продовжить Тамарі життя.

"Страху не було, – розповідає Лідія Московчук. – Було одне бажання – допомогти дитині. Я дуже вдячна лікарям, медсестрам, хірургам, які в цю хвилину нас врятували".

Завідувач відділення кардіохірургії трансплантації органів і тканин обласної лікарні Анатолій Матвійчук розповів, що операцію з трансплантації нирки від Лідії Московчук її дочці призначили на 24 лютого.

"Через те, що почалася війна, Росія напала на нашу країну, ми з метою безпеки реципієнта – пацієнтку і її маму-донорку виписали додому, – каже Анатолій Матвійчук. – У подальшому упродовж двох місяців пацієнтка проходила сеанси гемодіалізу у Польщі. Кілька тижнів тому ми зателефонували їй у Польщу і запропонували повернутися та провести операцію. Вона погодилася і, дякуючи нашому всьому колективу, адміністрації лікарні, лаборантам і всім, хто задіяні, ми провели операцію і задоволені результатом".

"З кожним днем я відчуваю покращення стану здоров'я, вже радію життю, є прагнення чогось досягати, планувати. Життя триває", – зазначила пацієнтка обласної лікарні Тамара Нікулішина.

Нині у Житомирській області майже двісті пацієнтів потребують операції з трансплантації нирки.

"Запит величезний і пацієнти дуже потребують цього, – каже головна трансплант-координаторка відділення кардіохірургії трансплантації органів і тканин обласної лікарні Марина Стадник. – Я думаю, що перспектива за цим дуже велика".

"У нас в планах – проведення трансплантації серця і печінки, – каже Богдан Леськів. – Для цього ми готуємо наших фахівців. Також у нас є домовленості з провідними науково-дослідними інститутами, які допоможуть у цьому питанні. Зараз ми готуємо ще одну операційну європейського стандарту з усім необхідним для того, щоб ми могли проводити такі операції".

ВІДЕО У Житомирі в обласній лікарні зробили третю за дев'ять місяців операцію з пересадки нирки