Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Депутати Верховної ради України та керівництво області обговорили у Житомирі проблеми чорнобильців

Депутати Верховної ради України та керівництво області обговорили у Житомирі проблеми чорнобильців

Новини лікарні    22 Липень, 2021
 

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів у Житомирській обласній раді засідання круглого столу на тему: «Соціальний захист та пенсійне забезпечення осіб які постраждали від Чорнобильської катастрофи».



Участь у заході взяли голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко, заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Градівський, Голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Олег Арсенюк, народний депутат України, Голова підкомітету з питань соціального захисту ветеранів, Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко, народний депутат України Арсеній Пушкаренко, заступник начальника управління, начальник відділу визначення статусу та соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, департаменту соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації Вікторія Глущенко, Генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради Богдан Леськів, керівник Комунального підприємства «Житомирський обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» Віталій Жалінський, голова Добровільної асоціації працівників органів внутрішніх справ, системи охорони здоров'я, освіти і науки та інших категорій громадян Житомирської області, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи «Дзвони Чорнобиля», радник голови обласної ради Леонід Антонюк та депутати обласної ради.

«Житомирська область – одна із найбільш постраждалих від аварії на атомній станції, оскільки значна частина її території, а це: колишні дев’ять північних районів, міста Коростень, Малин опинилися в зоні підвищеного радіоактивного  забруднення. Проблемні питання громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, для нашого регіону дуже актуальні, вони тягнуться роками і потребують невідкладного вирішення», - зазначив голова обласної ради Володимир Федоренко.

На території Житомирщини станом на 01.01.2021 проживає 233,8 тис.  постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС або 19 % від загальної  чисельності населення області, у тому числі:

50,4 тис. потерпілих дітей, 255 з яких мають інвалідність, пов’язану з наслідками аварії на ЧАЕС; 6,9 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Володимир Федоренко звернув увагу народних депутатів, що на сьогодні в області склалася соціальна напружена ситуація серед постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС населення у зв’язку з  невиконанням рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року, яким  відновлено ряд пільг та компенсацій відповідно  до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Наразі в області нараховується понад 38 тис. звернень громадян до судових органів щодо виплати їм компенсаційних виплат та допомог на загальну суму близько 176 млн. грн.

Не менш актуальною проблемою в області є проведення виплати за втрачене на радіоактивно забрудненій території майно. «Для проведення даних виплат на вересень 2021 року області заплановано кошти у сумі 5,2 млн грн., але це лише 5 % загальної заборгованості, яка сьогодні сягає вже 103 млн грн, із яких 97,2  млн грн - за рішеннями судів. Цієї компенсації чекають 1 156 людей», - підкреслив голова облради.

Також під час засідання обговорили питання переселення жителів області з території радіоактивного забруднення. Наразі понад 152 тис. постраждалих, у тому числі  понад  46 тис. дітей Житомирщини досі живуть в радіоактивних зонах.

Крім того, Володимир Федоренко підкреслив, що необхідно розібратись із посвідченнями, які свого часу видавались людям, які не мають жодного відношення до Чорнобильської катастрофи.

За результатами попередніх зустрічей із народними депутатами та представниками профільних Міністерств, за словами голови облради, вже є вагомі результати, про що свідчать проголосовані у Парламенті законопроєкти.

«Серед приємних новин сьогодні: Житомирщина стала ще на крок ближче до придбання нових сучасних лінійних прискорювачів», - зазначив Володимир Федоренко, - .«Депутати обласної ради одноголосно підтримали це питання на комісії охорони здоров'я. І переконаний, що абсолютна підтримка буде і в сесійній залі, адже для нашої області це надважливий проєкт. Житомирська область одна із найбільш постраждалих від аварії на Чорнобильській атомній станції та, на жаль, лідер в Україні за кількістю онкозахворювань. Жителі області змушені їздити на лікування в інші області. Єдиний реальний варіант змінити цю ситуацію - державно-приватне партнерство, адже сума необхідних інвестицій понад 10 млн євро. Завдяки приватним партнерам Житомирський обласний онкологічний диспансер отримає 2 нових лінійних прискорювача та облаштовані для них спеціальні бункери. А це дасть нам можливість рятувати найцінніше - людські життя!».

Варто зазначити, що наразі майже 2 тисячі жителів Житомирщини потребують променевої терапії, 120 осіб мають проходити цю процедуру щоденно.

«Минуло вже 35 років від наймасштабнішої трагедії людства, яка розділила життя на до і після. Світ у невиплатному боргу перед подвигом наших Героїв ліквідаторів. А тому питання їх медичного забезпечення чи санаторно-курортного лікування мають бути у постійному пріоритеті як держави, так і органів державної влади і місцевого самоврядування. Це ж стосується і соціального захисту постраждалих від аварії. Депутатський корпус обласної ради в межах своїх повноважень намагається допомогти по максимуму. Проте  компенсувати всі виплати, що не додає держава, обласний бюджет не в силах. Тому ми щиро розраховуємо на подальшу плідну співпрацю та відстоювання інтересів чорнобильців у стінах Верховної Ради заради добробуту наших громадян», - сказав Володимир Федоренко.

ВІДЕО