Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → На Житомирщині провели першу операцію з трансплантації нирки

На Житомирщині провели першу операцію з трансплантації нирки

Новини лікарні    23 Червень, 2021
 

В обласній клінічній лікарні імені О.Ф. Гербачевського відбулась прес-конференція щодо першої проведеної на Житомирщині операції з пересадки нирки.



Участь у заході взяли заступник голови обласної ради Володимир Ширма, генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Богдан Леськів та завідувач відділення кардіохірургії та трансплантації органів і тканин Анатолій Матвійчук.

«В обласну клінічну лікарню було інвестовано біля 300 млн грн обласних і державних коштів. І як результат – сьогодні наша обласна лікарня стала в один ряд із медичними закладами України, які займаються трансплантологією. Щиро дякую нашим медикам та гостям, які допомагали проводити цю операцію», - зазначив Володимир Ширма«Більше 200 людей в області постійно перебувають на гемодіалізі, 1,5 тисячі людей мають проблеми з нирками і потенційно потребують такої операції, тому для Житомирщини це дуже важлива подія», - додав він.

Як зазначив генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Богдан Леськів, ця надзвичайна подія в історії трансплантології області відбулась завдяки підтримці влади, депутатського корпусу обласної ради та проходження всіх дозвільних процедур.

«До цієї мети ми йшли півтора року. Це була не проста дорога. Ми мали отримати ліценцію на трансплантацію, потрапити в постанову Кабміну, заключити договір з Міністерством охорони здоров’я і все це ми пройшли. Провести першу операцію у лікарні ми були готові ще в січні-лютому, втім через загострення пандемії змушені були відкласти», - розповів Богдан Леськів.

Операцію з пересадки нирки провели у понеділок, 21 червня. Це була подвійна операція з пересадки донорської нирки від спорідненого донора, а точніше від батька до сина. До операції, яка тривала більше 8 годин, були задіяні 2 бригади хірургів.

«Наші лікарі протягом 6 місяців пройшли відповідне навчання, отримали сертифікат по транспланталогії, були присутні при проведенні аналогічних операцій. Фінансування операції було повністю здійснено обласною лікарнею, це більше 300 тис грн. І в подальшому ми гарантуємо, що всі трансплантації, які будуть відбуватися в обласній лікарні для пацієнтів будуть безкоштовними», - підкреслив Богдан Леськів.

У лікарні вже думають над розширенням можливостей, виготовили проєктно-кошторисну документацію на ще одну нову операційну залу.