Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → РОЗПІЗНАТИ ІНСУЛЬТ

РОЗПІЗНАТИ ІНСУЛЬТ

Новини лікарні    31 Жовтень, 2019
 

29 жовтня 2019 року в холі консультативно-діагностичної поліклініки обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського відбулася акція до Всесвітнього дня боротьби з інсультом за підтримки Житомирського обласного центру громадського здоров’я. У межах заходу всі охочі – і пацієнти, і медпрацівники – мали змогу виміряти свій тиск та отримати міні-консультацію від спеціаліста щодо визначених показників.



Подібну акцію в лікарні проводять вже другий рік поспіль і пов’язана вона з питанням діагностування та запобігання інсультам.

Олена Леськів, лікар-невропатолог, завідувач неврологічного відділення з блоком інтенсивної терапії:

«Чому взагалі виникла така ідея? Звісно, вона не нова. Українська асоціація боротьби з інсультом проводила подібні акції вже більше 5 років тому. Ми підхопили цю ініціативу не в останню чергу тому, що пацієнти з гострим порушенням мозкового кровообігу в період терапевтичного вікна доставляються саме в наш заклад, наше відділення. Спеціально до Всесвітнього дня боротьби з інсультом ми розробляємо брошури. В них міститься статистика інсультів, інформація, чому це може стосуватися кожного, ознаки інсульту та що треба робити у разі його виникнення.

В неврологічному відділенні нашої обласної лікарні приймають пацієнтів 24 години на добу зі всієї Житомирської області, як би далеко не знаходився населений пункт. Лікування відбувається за допомогою тромболізису – вводиться препарат, який розчиняє тромб і відновлює кровообіг. Тромболітиків у лікарні наразі є вдосталь, і пацієнтам вони надаються безкоштовно.

Декілька тижнів тому ми запровадили своєрідне маркування, щоб створити для пацієнтів з інсультом «зелений коридор». На руку одягається спеціальний браслет, і навіть якщо пацієнт не розмовляє, всім одразу зррозуміло, що йому необхідно надати «зелений коридор».  Чим менше часу ми витратимо на доставлення пацієнта, тим більшим є шанс допомогти. Цей час у нас контролюється, він називається «від дверей до голки». Така термінологія відома у всьому світі, так працює вся Європа. Ми сподіваємося, що нашими спільними зусиллями ми зможемо допомогти якомога більшій кількості пацієнтів».

Інсульти зараз на другому місці серед причин смертності та отримання інвалідності в Україні. Статистика невтішна – щорічно в країні стається близько 146 000 інсультів. 35,5% – це люди працездатного віку, і лише частина з них (приблизно 15%) зможуть повернутися до нормального способу життя.  У решта 85% наслідки інсульту залишаться можливо й на все життя. Тому чим швидше пацієнт потрапить до лікувального закладу, то більша імовірність відновити всі втрачені функції організму.

Якщо ви помітили симптоми інсульту – негайно викликайте швидку допомогу 103! У вас є всього 4,5 години, щоб врятувати життя!