Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Всемирный день борьбы с инсультом

Всемирный день борьбы с инсультом

Новини лікарні    1 Листопад, 2022
 

29 жовтня, медична громадськість відзначає Всесвітній день привернення уваги до хворих на інсульт. Основна мета це популяризація знань про перші ознаки інсульту.



 

29 жовтня, медична громадськість відзначає Всесвітній день привернення уваги до хворих на інсульт. Основна мета це популяризація знань про перші ознаки інсульту.

Інсульт розвивається внаслідок гострого, тобто раптового, порушення мозкового кровообігу. Якщо постачання крові обмежити, клітини в мозку починають відмирати. Без кровопостачання мозок гине дуже швидко і від наших дій залежить життя людини.

Перші ознаки інсульту

Є чимало ознак наближення інсульту:

  • раптове перекошування обличчя, зміщення вниз кутика рота чи ока – асиметрія лиця;
  • слабкість або заніміння руки чи ноги, чи коли разом німіють обидві кінцівки – верхня і нижня;
  • раптове погіршення зору;
  • раптове запаморочення;
  • порушення вимови чи загалом мовлення;
  • порушення функції ковтання;
  • сильний головний біль, що супроводжується одним із перерахованих симптомів.

Такі зміни самопочуття можуть бути короткочасними, тому люди можуть не надавати їм серйозної уваги. Однак треба звертатися до лікаря. Особливо не можна легковажити, якщо залишається виразна асиметрія обличчя, якщо «тягне» кінцівку або виникає порушення її рухливості, якщо почав «заплітатися» язик.

Перша допомога при інсульті

Якщо ви стали свідком ймовірного інсульту, найперше – викличте швидку медичну допомогу!!! (Зателефонуйте-103)

Важлива практично кожна хвилина. У лікарів є тільки чотири години на введення в організм тромболітиків, котрі рятують ділянку мозку, яка мала б постраждати.

Варто вкласти людину у зручне положення, на бік, поміряти тиск, якщо є можливість. Якщо є щось в роті – треба неодмінно дістати, щоби людина не вдавилась. Далі треба чекати на приїзд медиків, адже ще не відомо, який саме це може бути інсульт.

 Житомирська обласна клінічна лікарня  ім . О.Ф. Гербачевського- заклад де надають висококваліфіковану допомогу  пацієнтам з гострим мозковим інсультом 24годи на добу,7 днів на тиждень. Пацієнта з ознаками гострого інсульту може доставити як бригада швидкої допомоги так і пацієнт , у якого з’явилися ознаки мозкового інсульту самостійно звернутися до приймального відділення лікарні. Важливо доставити пацієнта в перші 4,5 години від  початку інсульту, так як в перші 4,5 години такому пацієнтові можна застосувати самі сучасні та дієві методи лікування -тромболітичну терапію та тромбекстракцію.

Фахівці обласної лікарні за за 2018- 2022р провели 207 тромболізисів. Обласна  клінічна  лікарня  - єдиний заклад в області  в якому проводитться оперативне лікування (рентген-ендоваскулярна тромекстрація) при гострому мозковому інсульті, оперативне лікування внутрішньомозкових крововиливів. Всі задіяні в наданні допомоги пацієнтам з гострим мозковим інсультом в Житомирській обласній лікарні фахівці -неврологи , нейрохірурги , радіологи пройшли спеціальну підготовку та отримали віповідні сертифікати. Ранньому відновленню пацієнтів сприяє робота мультидисципленарної команди (фізичного терапевта, ерготерапевта, логопеда, психолога, медичних сестер,масажистів).

Єднаймо зусилля в боротьбі з інсультом ! Вчасно розпізнавайте інсульт! Вчасно звертайтеся за медичною допомогою!