Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → З турботою про тих, хто захищає Україну!

З турботою про тих, хто захищає Україну!

Новини лікарні    14 Січень, 2016
 

Учасник АТО Микола Олексійович Кравець на схід пішов добровольцем – як сам сказав: «Треба ж комусь Україну захищати!» З вересня 2014 року був на передовій, а в березні 2015 потрапив у госпіталь. Що пережив – не переповісти! Неодноразові контузії, запалення легенів, потім виявили проблеми з серцем - до війни їх не було. Й у результаті – операція в центрі серця в столиці. Тривале відновлення проходить зараз в обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського.



– Сьогодні головним питанням, яке турбує не лише населення нашої країни, а й – без перебільшення - всю світову спільноту, є війна на сході України, - говорить заступник головного лікаря з поліклінічної роботи ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського Наталія Омелянівна Сич. - До проведення АТО було залучено понад 80 тисяч людей – це ті герої, котрі безпосередньо пережили або переживають справжню війну. Так, саме війну, яка принесла людям велику біду - більше десятка тисяч поранених, сотні сімей втратили годувальників, фактично все населення перебуває в постійному стресі. Й немає потреби детально демонструвати часто навіть фатальні наслідки пережитого. Відтак бійці, члени їх родин, переселенці, жителі сходу, пересічні громадяни гостро потребують реабілітаційної допомоги. 

Розв’язати ж усі проблеми лікування та реабілітації постраждалих під час військових дій буде нелегко. Саме тому спільними зусиллями департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, управління охорони здоров'я ОДА, обласного військового комісаріату була підготовлена програма соціальної підтримки громадян, котрі прибувають на Житомирщину з тимчасово окупованої території, районів проведення АТО, та військовослужбовців, працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, інших силових структур області, які брали участь в АТО ще з початку 2014 року. Однією зі складових програми є забезпечення проведення лікування та медичної реабілітації військовослужбовців – цей напрямок передбачає надання медичної допомоги (амбулаторної, стаціонарної) психологічної, фізичної, психічної реабілітації, проведення відповідного лікування та реабілітаційних заходів. Розроблена дорожня карта медичної реабілітації учасників АТО, відповідно до якої провідне місце в цій роботі належить обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського.

- Тобто саме сюди мають вони звертатись, щоб отримати відповідну медичну допомогу…

- Й звертаються – тут їх оглядають профільні спеціалісти, комісією ЛКК визначається необхідний вид реабілітації та лікувально-профілактичний заклад, де ця реабілітація здійснюватиметься - це може бути як будь-яке відділення ОКЛ, так й обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші», обласний лікувальний центр вертебрології і реабілітації, обласний госпіталь для ветеранів війни, інші лікувальні заклади Житомирської області. Отож на сьогоднішній день із початку дії програми в ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського проконсультовано 3 686 учасників АТО, 320 з яких було проліковано в стаціонарі нашого закладу. Оглянуто на ЛКК за даний період 1 827 учасник АТО – 309 із них направлено до ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського, до санаторію «Дениші» - 951, в обласний лікувальний центр вертебрології і реабілітації – 350, в обласний госпіталь для ветеранів війни – 199, в обласну психіатричну лікарню – 4, в інші заклади – 14 осіб.

Крім того, відзначу, що зараз - відповідно до дорожньої карти – надається медична допомога й членам сімей загиблих учасників АТО. Всього оглянуто на ЛКК 28 осіб цієї категорії – 26 із них направлено в санаторій «Дениші». До речі, цього року в санаторій «Дениші» приймаються мами разом із неповнолітніми дітьми – ми направили такі дві родини (з дворічною та 11-річною дітьми, котрі мають якісь патології), надавши їм можливість пролікуватись та пройти реабілітацію саме на базі санаторію «Дениші».

Хочу наголосити, що обласна ЛКК тісно співпрацює з центром допомоги учасникам АТО, розташованому в приміщенні облдержадміністрації за адресою майдан Корольова, 1, кабінет 101, який також бере участь у наданні соціальної допомоги учасникам АТО та членам їх сімей. В центрі працюють фахівці, котрі нададуть їм фахову консультативну допомогу – куди звернутись для того, щоб отримати санаторно-курортне лікування, стоматологічні послуги, медичну реабілітацію. Проконсультують навіть стосовно працевлаштування.

Наразі ж обласною радою виділені кошти для надання матеріальної допомоги учасникам АТО на дороговартісне медичне лікування або протезування, яке ми не можемо надати в умовах обласної клінічної лікарні або будь-якого медичного закладу Житомирщини. Тому учасники АТО звертаються з відповідними заявами до голови обласної ради – ми ж даємо медичний висновок щодо стану їх здоров'я з відповідними рекомендаціями. Суму цієї матеріальної допомоги відповідно до представлених рахунків медичних закладів, які будуть проводити дану реабілітацію, визначає постійна комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах ветеранів.

- Тобто учасники АТО для отримання цієї матеріальної допомоги повинні підготувати певні документи. Які саме? Де розміщений їх перелік?

- Перелік необхідних документів їм нададуть у тому ж центрі допомоги учасникам АТО за адресою майдан Корольова, 1, кабінет 101.

- Й нагадаємо, в який кабінет їм треба звертатись в ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського.

- Учасник АТО має прийти до нашої консультативно-діагностичної поліклініки в кабінети 208 та 209, де з представником реєстратури на нього заводиться медична документація. Без черги він отримує консультацію будь-якого фахівця – відповідно до скарг пацієнта – чи то кардіолога, чи невропатолога, чи психотерапевта, чи травматолога. Й далі скеровується до обласної ЛКК, де вирішується, в якому профільному відділенні чи медичному закладі пацієнту в даний час необхідна медична реабілітація.

Й нагадаю, що всі медичні обстеження, які стосуються як лабораторних, так і КТ чи МРТ, для учасників АТО проводяться безкоштовно (витрачені кошти відшкодовуються закладу облдержадміністрацією. Члени сімей загиблих учасників АТО, які мають посвідчення, теж можуть, звернувшись до ОКЛ імені О.Ф.Гербачевського, безкоштовно отримати медичну реабілітацію, обстеження, лікування, санаторно-курортне лікування в будь-яких медичних закладах області. 

Вікторія Паламарчук.